Нов творчески колектив заяви амбиция за създаване на нова арт зона в Стара Загора

На 15 април 2019 г. група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, официално се представи пред обществеността и огласи намеренията си за бъдещата си дейност. Инициаторите са Държавен куклен театър и Държавна опера -Стара Загора, Къщата на архитекта (ССИК „Различният поглед”), Dolap.bg, Първан Симеонов- общественик, Димитър Митев- Митака- от Сдружение „Повече“, скулпторът Николай Колязов, Мирчо Христов – директор на програма „Варна-Европейска младежка столица 2017г.“, Венелин Добрев – автор и съосновател на uspelite.bg.

„В наше лице и на няколко други съмишленици, в Стара Загора се създава нов творчески колектив, обяви Първан Симеонов.- Целта е да разработим като творческо място в Стара Загора прословутата отсечка от улица „Сава Силов“ между катедралния храм „Свети Николай“ и Кукления театър. Това е мястото, свързано с паметта на Веселин Ханчев и архитект Христо Димов, с поетичната гилдия на нашия град и пр. Идеята ни е да създадем творческа отсечка по подобие на това, което в други градове е именувано творчески квартал, квартал на творческите индустрии и т.н. Надяваме се през идните години, тази отсечка да се превърне в творческа мрежа на места и на хора.

Идеята се появи едновременно в много глави, концентрирани около Къщата на архитекта и Кукления театър. От няколко месеца идеята отлежава. Споделяме я с всеки, с когото успеем и стигнахме до момента, в който трябва да дадем повече гласност. Намеренията ни са в идните два месеца да съберем още съмишленици, които да помогнат с идеи, труд, средства, програма. Желанието ни е да се създаде още една допълнителна творческа дестинация в Стара Загора, която да акцентира върху три области: история и архитектурно наследство, култура и изкуства, граждански активизъм и създаване на общности, обясни г-н Симеонов.

Така ще се опитаме да допълним идентичността на Стара Загора като един от градовете с богат културен живот, да добавим още към институционализираната култура и да разширим културната карта на града“.

Според инициаторите тази зона от ул.“Сава Силов“ е идеална за стартиране на усилията. В момента пространството включва оцелял архитектурен ансамбъл, театър с национално значение и катедрален храм, добре познатия площад „Пингвините“, детска школа по изобразително изкуство, знаковото за историята на града VІ ОУ „Св. Никола“, приемник на първото светско училище и т.н. Освен това, тук вече се случват много популярни месни, регионални, национални и международни събития.

Основният фокус в „творческата отсечка“ ще бъде от 20 септември до 5 октомври 2019 г. Тогава арт колективът ще обедини усилия, съчетавайки инициативи свързани с Нощта на изкуствата, Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, Международния ден без автомобилен транспорт, 5 октомври – Деня на Стара Загора, когато ще се чества 140 години от началото на възстановяването на града, както и други събития които да подчертаят стойността на паметниците на културата и на духовността в зоната. Обсъжда се провеждането на фотографски изложби, събития свързани с историята на града и известни в миналото старозагорци, активни в сферата на киноизкуството, музикални срещи, съвременни кинофестивали и други акценти от различни сфери на обществения и културен живот в града на липите.

Арт колективът отправя покана към всички заинтересовани да се включат в проекта. Екипът вижда огромен потенциал за конструктивни съвместни усилия с местната власт. Специфична целева група е и „връщащият се старозагорец“ , онзи, който живее на други места в България или по света, но не губи връзката си със родната Стара Загора.

За повече информация и предложения ви предлагаме телефоните на двама от арт колектива:

Боряна Каниду – 0887 450 340 и Първан Симеонов – 0887 760 388.

Росица Ранчева