Редакционният екип на сайта ни Долап.бг внесе две номинации за Награда „Стара Загора“

За високите постижения в последната година, за цялостното обновяване на репертоара, за добрия мениджмънт, за приноса в духовния живот на общността Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ бе номиниран от Сайта за изкуство, култура, православие, знание „Долап.бг“ за носител на Колективната награда „Стара Загора“ в раздел „Култура и изкуство“ за 2019 г

Внесохме номинацията днес, в последния ден от срока, определен от Община Стара Загора за внасяне на предложенията и сме особено горди с тази номинация. В номинацията ни се казва още:

От 2016 г. Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ е в непрестанен подем и развитие. Изненадва своята постоянна публика, възхищава новите си зрители, печели овации навсякъде, където има изяви. Новото летоброене за Ансамбъла се свързва изцяло с личността на ръководителя му Христо Иванов, който е изключително попадение от страна на Община Стара Загора, поканила го да оглави „Загоре“.

Неведнъж медията ни www.dolap.bg отразява събития на ОФА “Загоре“. Статията ни „Нагледен Урок по оцеляване от ансамблите „Филип Кутев“ и „Загоре“ от 9.11.2018 г. има изключително много споделяния в Интернет-пространството и в социалните мрежи. В нея накратко и емоционално разказваме за подема на ОФА “Загоре“.

/Може да си припомните статията ТУК https://dolap.bg/2018/11/09/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d1%80%d0%be%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%bb//

В тази номинация изброяваме съвсем добросъвестно всички постижения на състава в последно време, в последната година, заради които считаме, че е достоен за Носител на Колективната награда „Стара Загора“ в раздел „Култура и изкуство“:

–              По  негова покана на сцената на Държавна опера-Стара Загора бяха реализирани два изключителни съвместни концерта:   с „Мистерия на българските гласове“ /11 май 2018 г./ и  с НФА „Филип Кутев“ /8 ноември 2018 г./. В края на концерта на 8 ноември трима артисти /Иванка Стойнова, Иван Дончев и Данаил Тодоров/ от ОФА „Загоре“ получиха награди от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Дълго време след тези събития Стара Загора говори за огромния заряд, творческа сила и енергия, жизненост, висок професионализъм, който „Загоре“ показа в концертите си, НЕ – съизмервайки се, а редом, рамо до рамо със своите колеги от тези два национални състава – емблеми на българския фолклор.

–              ОФА „Загоре“ представи своя продукция в мега-спектакъла „Ансамблите на България“ на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата в столицата на  24 март тази година.  В този концерт се изявиха още Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – гр. Бургас  и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – гр. Добрич.  „Загоре“ представи фолклорното богатство на Тракия с 50-минутна програма.

–              На много висок успех се радваха съвместните концерти с Ансамбъл „Сливен“ /19 декември 2018 г. в гр./ и с Ансамбъл „Пазарджик“.

–              От  началото на ноември 2018 г. в Ансамбъла започна занимания нов  Юношески танцов състав. Ръководител е Данаил Тодоров. Това е безспорно достижение на „Загоре“ и проява на добър мениджмънт и грижа за новите попълнения на състава.

–              „Загоре“ преживя тежка криза с кадрите, след напускането на една голяма група от състава, но ръководството изключително бързо се организира, проведе конкурси и попълни състава с нови танцьори, певици за хора, музиканти за оркестъра. Това в днешно време, когато липсват кадри буквално навсякъде и за всяка дейност – си е направо подвиг.

–              ОФА „Загоре“  организира семинари  за ръководителите на самодейни танцови колективи, с цел разучаване и популяризиране на автентичния танцов фолклор.  Проведени са вече три семинара: Северняшка, Шопска и Добруджанска фолклорна област. Предстои през месец ноември 2019 година семинар за танците от Пиринска фолклорна област.

–              От 2016 г. досега „Загоре“ има над 90 участия и самостоятелни концерти, а до края на месец април тази година предстоят още 5.

–              Репертоарът на ОФА“Загоре“ се попълни с много нови танци, като 6 от тях са поставени от Христо Иванов: „На пояс“, „Надиграване“, „Северняшки танци“, „Тракийски танци“, „Пеперуда – молебен за дъжд“ и „Казанлъчани“.

–              през месец юли тази година, по покана на организационния комитет на 20-тия Международен фолклорен фестивал в Бялисток, Полша, ОФА „Загоре“ ще вземе участие заедно със състави от повече от 20 държави.

Всичко, изброено дотук, ни дава увереност и категоричност да предложим Общински ансамбъл „Загоре“ за носител на тазгодишната Колективна награда „Стара Загора“ в раздел „Култура и изкуство“!  „Загоре“ не е само местна емблема, „Загоре“ стои достойно до своите колеги от страната, има творческа сила и възможности да се съизмерва с най-добрите! „Загоре“ не престава да се развива и търси модерни форми в творчеството и в модерния мениджмънт!

От името на редакционния екип на сайта ни бе внесена и номинация за Поощрителна награда – Грамота „Стара Загора” – за високи постижения в интерпретирането на значима социална тема – на целия екип на камерната опера „Лицето на лъва” от Елена Лангер, постановка на Държавна опера-Стара Загора. Ето кои са нашите мотиви:

На 6 април тази година в Камерна сцена „В Джоба 234” се състоя премиера, за първи път в България на камерната опера „Лицето на лъва” от съвременната композиторка Елена Лангер. Всички присъстващи бяхме трогнати от значимата тема, която е в центъра на спектакъла – той третира човешки съдбата на болен от алцхаймер мъж и отражението на болестта му върху семейството му и върху други съдби.

/Може да си припомните отзива ни след премиерата ТУК https://dolap.bg/2019/04/07/%d1%81-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d1%8a%d0%b2%d0%b0//

Ние, от Сайта за изкуство, култура, религия, знание www.dolap.bg  сме силно впечатлени от високия професионализъм в интерпретацията на темата от артист-хористите на Държавна опера-Стара Загора – Игнат Желев, Нели Нечева, Инна Андреева, Теодор Петков, Лили Ходжева, Пролет Пенчева. С тях работи усилено и с много лична съпричастност в темата – Голямата оперна прима Стефка Минева, която бе вокален консултант на постановката. Тя преодоля своята болка като човек, докоснал се в живота си до тази болест и изработи майсторски вокалната изява на артистите. А за всички тях, нито един от които солист – изучаването и представянето на толкова сложен материал – бе истински подвиг.

Вече трети път младият режисьор Мортен Ройсен /Дания/ поставя камерни заглавия за Държавна опера-Стара Загора. За първи път гост-диригентът Юрий Илинов работи за нашата опера по камерно заглавие. Сценографията и костюмите в „Лицето на лъва” са на талантливата Ася Стоименова. Хореографията е на младия солист-балетист в Балетната трупа на Операта Карлос Сантос, а в постановката участват колегите му Фрагискос Скликас, Анемике Брус, Марта Перес и Акари Мориматсу. Езиков консултант е солистът на Операта Едуин Кей.

Премиерният спектакъл бе откупен от ръководството на Клиника „Трошев” като подарък на служителите и в чест на 7 април – Международен ден на здравето. Това е огромен жест на доверие и подкрепа на изкуството, което творят артистите на Държавна опера-Стара Загора и също пример за социална отговорност.

Обръщаме се към Комисията по избора за Наградите „Стара Загора“ тази година да поощри творческия състав на тази силна постановка със специален Приз/Грамота, който не е задължително да има материално изражение. Тази оценка  за труда и таланта при интерпретирането на толкова чувствителна социална тема е най-важна за артистите!

Долап.бг