Ангел Заберски: „Джазът в България се радва на многообещаваща млада смяна“

„Аз съм много щастлив, че имаме такава музикална нация. Това е достойно за уважение и трябва да намираме всички възможности да показваме това, което умеем. Да нямаме комплекси от това, че сме малък народ. Подрастващото поколение е изключително талантливо. Още повече съм щастлив от това, че младите хора се обръщат и към една по-сериозна, по-истинска музика, която има своите достойнства – много по-различни от масовото предлагане. За мене е чест, че съм поканен да оценявам таланта и труда на млади джаз музиканти“! Това каза пред dolap.bg пианистът Ангел Заберски в качеството си на председател на журито на Първия национален конкурс за млади джаз изпълнители. Той се проведе при изключителен успех и на много високо художествено ниво на 12 и 13 април 2019 г. в Стара Загора. Конкурсът бе посветен на Световния ден на джаза, който се отбелязва на 30 април и на 45-годишнината от създаването на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.

Форумът се организира и проведе по идея на Надя Тончева, преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“. В него се представиха 44 кандидати от София, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна и Стара Загора в две категории: индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти и джаз формации.

30-те индивидуални изпълнители бяха разпределени в три възрастови групи: до 13 години; от 14 до 18 години; от 19 до 29 години. Особеност на конкурса беше, че всички участници се изявяваха на живо, без да ползват механични акомпанименти. И още един много любопитен акцент – журито, което беше съставено от едни от най-добрите джаз музиканти у нас, направи специален концерт в края на първия конкурсен ден. Това са Ангел Заберски – пиано, преподавател в Нов български университет, Михаил Йосифов – тромпет, преподавател в Националната музикална академия в София, Александър Леков – бас китара, преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, Кристиян Желев – барабани и Надя Тончева – вокал, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.

Състезателите изпълниха джаз стандарти с регламент до 8 минути.

Наградени участници в категория „Индивидуални изпълнители“ – певци и инструменталисти:

На първо място: Аглая Канева от Пловдив, Йоана Стоянова -Бургас, Цветелина Петрова – Стара Загора, Любомир Толумбаджиев – Пловдив.

На второ място: Борис Гюров -София, Марта Карамфилова- Плевен, Лидия Каменова – София, Илин Папазян- Пловдив, Люсия Велева- Пловдив, Йоана Цветкова – София.

Трето място: Зара Узунова – Стара Загора, Антонио Христов – Плевен, Маргарет Георгиева – Плевен, Никола Биолчев – Стара Загора, Дона Моето- Стара Загора, Деляна Динкова – Пловдив.

Категория „Джаз формации“:

Първо място : Джаз Квинтет на НМУ „Л.Пипков“ -София, Екоинос квартет при НМА „Проф. П.Владигеров“ София.

Второ място: Сборен квинтет джаз Ревайлълс при НМА „Проф. П.Владигеров“ София и „Проф. А.Диамандиев“ Пловдив.

Специални награди:

Сашо Сашев – награда на Радио Стара Загора

Антонио Дачовски – Община Стара Загора

Дамян Владев – за най-млад джазмен

Даниела Минева – НУМСИ „Христина Морфова“

Кристиян Кръстев, Весела Думанова, Стелла Михайлова, Ива Цветанова, Даниел Димитров и Иван Денев – Книжарница „Сиела“.

„Възхитени сме от работата на преподавателите, сподели Надя Тончева. – Специални благодарности към Доротея Люцканова от Музикалното училище в Плевен, които се представиха впечатляващо. Същото се отнася за Михаела Тенева – преподавателка в Бургас. Йордан Владев ръководи школа „Арт либитум“ в София, в която децата изучават джаз на професионално ниво. Незабравим ще остане и джем сешънът. Това е много демократична форма на музициране, в която се включиха всички участници в конкурса, начело с журито“.

Националният конкурс за млади джаз изпълнители се организира с подкрепа на Община Стара Загора в рамките на Културния календар за 2019 година и е под патронажа на Министерството на културата. Намеренията са конкурсът да бъде ежегоден.

Росица Ранчева