Франкофони от Тунис спечелиха наградата на Община Стара Загора

Девет трупи се състезаваха за наградите в Двадесет и шестото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал, който се проведе от 11 до 14 април 2019 г. в Стара Загора.

Златната маска спечели трупата на Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна с пиесата „Експеримент“. След тях се наредиха учениците от Гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ от Бургас, които получиха Сребърна маска. Носители на Бронзова маска станаха младите актьори от Пета езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна с пиесата „Усмивката“ на Ева Бондон.

Наградата за най-добра актриса грабна Мария Божинова от Езикова гимназия „Людмил Стоянов“, Благоевград за ролята на администраторката в пиесата Хармония пилот“ от Гуендолин Сублен. За Най-добър актьор бе обявен Виктор Марков от Пета езикова гимназия за ролята на рецепциониста от пиесата „Усмивката“ на Ева Бондон.

Наградата „Млади надежди“ бе присъдена на трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора.

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи наградата на Община Стара Загора на трупата от град Мактар, Тунис за пиесата „По дяволите“ от Елизе Хофнер.

Френският институт в България удостои с награда трупата на Езикова гимназия „Екзарх Йосиф“ Ловеч за пиесата „Усмивката“ от Ева Бондон.

Участниците благодариха на организаторите за перфектните условия и обещаха догодина отново да дойдат тук и да покажат още по-голямо майсторство в театралното изкуство и владеенето на езика на Молиер.

Организатори на фестивала са Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) и Алианс Франсез Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора.

За втора година Фестивалът се провежда като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър – „10 от 10“ – десет автори са написали десет пиеси за деца и младежи, които се играят от участниците. Тук беше един от създателите на мрежата Ян Новак, както и трима от авторите Ева Бондон, Гуендолин Сублен и Лоран ван Ветер, които проведоха работни ателиета с участниците във фестивала.

Жейна Желева