XIV Маратон на четенето „Четяща Стара Загора” : 15-19 април 2019

Със старозагорци през следващата седмица ще четат писателите Деница Дилова, Галин Никифоров, Неделчо Димитров и поетът Атанас Капралов и група „Артпиерия” (Бургас).

Срещата с Деница Дилова и романа „Безумецът от Таро” е на 16 април, вторник от 18:00 часа в книжарница „Хеликон”, с Галин Никифоров и „Тяло под роклята” на 18 април от 18:00 часа в Радио Стара Загора, а с Неделчо Димитров и „Търговец на щастие” на 19 април от 18:00 часа в Къща музей „Гео Милев”.  В къщата на поета свои стихове ще представят Атанас Капралов – 17 април от 18:00 часа и група поети от СНЦ „Артпиерия”, Бургас – 15 април от 18:00 часа.

Пълната програма по детски градини, училища, читалища, клубове и организации търсете на сайта на библиотеката – https://www.rodina-bg.org/2-nachalo/1215-programa-na-xiv-maraton-na-cheteneto.

Следете и събитията на страницата ни във фейсбук – @LibraryRodina.

Четиринадесетият Маратон „Четяща Стара Загора” 2019 г. е част от Културния календар на Община Стара Загора и се провежда по инициатива на Библиотека „Родина” в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Кулминацията му е насрочена за 23 април, вторник – Световен ден на книгата и авторското право, от 11:00 до 16:00 часа. Мястото е на пешеходната зона от бул. „Цар Симеон Велики” пред книжарница „Хеликон”.

Инициативата е подкрепена от местните медии, Регионален исторически музей, Къща музей „Гео Милев”, Къщата на Архитекта, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавен куклен театър Стара Загора, книжарница „Хеликон”, сайта „Детски книги” и много български издателства.

16 април (вторник), 18:00 часа

Книжарница „Хеликон”

„Тяло под роклята“ от Галин Никифоров

“Тяло под роклята” е история за изкуплението. И за обичта между брат и сестра – близнаци, които се допълват един друг и всеки не е пълноценен без другия. До момента, в който връзката помежду им не е болезнено прекъсната, а човешкото у всеки от тях – поставено на карта.

Книгата напълно ще промени представата ви за социалните, езиковите и общочовешките граници. За лимитите, които човешкият дух може да надскочи в стремежа си към доброто.„Тяло под роклята“ е провокативен, оголващ човешката психика до най-елементарните частици и същевременно жесток и мълчалив роман.

„На последния, четвърти етаж е почти безлюдно. Отдясно е отделението за деца с умствени увреждания и стаите за неизлечимо болни пациенти, които чакат последната си нощ или чудото, което да ги спаси. Вляво са стаите за помощния персонал и два лекарски кабинета за не особено амбициозни доктори, които обичат спокойствието. Тук времето е спряло, нищо не се случва.“

Писателят Галин Никифоров живее в родния си град Добрич. Автор е на седем романа, за които е бил многократно номиниран на различни конкурси и е удостояван с големи литературни награди. През 2011 г. за романа му “Лятото на неудачниците” е отличен с наградата “Български роман на годината”. През същата година печели и наградата “Елиас Канети” с друг свой роман – “Къщата на клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

18 април, четвъртък, 18:00 часа, Радио Стара Загора

Неделчо Димитров „Търговец на щастие“

Това не е любовен роман, а книга за любовта. В оригиналния сюжет ще обикнеш историите за истинското приятелство, момчешките разговори, странните уроци за спечелването на мъжкото сърце и, разбира се, за съвършената любов. Ще срещнеш много истини за надеждата и добротата, разкрити чрез любовта. Ще попаднеш на чувства, на които може би ти е трудно да се довериш, но ще можеш да разчиташ на героите в книгата. Когато затвориш последната ѝ страница, ще си помислиш за някой специален за теб човек, а това е прекрасно, нали?

Авторът за себе си:

Завършил съм икономическа специалност, но, за щастие, никога не съм работил по нея. Пътешествах и живях из немалко държави и успях да усетя културата и начина на живот на хората в тях. И разбрах със сигурност: навсякъде човек бленува само за едно – любовта. Някъде тя е по-шумна, някъде е по-спокойна, но навсякъде е най-желана. Това е дебютната ми книга, която е посветена на най-възвишеното чувство.

19 април, петък, 18:00 часа, къща музей „Гео Милев”