Ученици от България и Тунис ще се борят за златната маска на франкофонски фестивал в Стара Загора

Девет театрални трупи ще участват в Международния франкофонски ученически театрален фестивал, чието 26-то издание се проведе от 11 до 14 април в Стара Загора. Организатори на фестивала са Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) и Алианс Франсез Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора. За втора година Фестивалът ще бъде с променен формат, като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър – „10 от 10“.

„Новият форма дава възможност на актьорите да се срещнат на живо с авторите в работни ателиета, а това е много добра възможност за усвояване на език. Много изявени български актьори са тръгнали към голямата сцена точно от този фестивал“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Валери Дрейк от Френския институт у нас благодари на Община Стара Загора за подкрепата през всичките години, както и на Алианс Франсез за организацията . По думите и Фестивалът е ключово събитие за промотирането на френския език.

„Радваме се, че Фестивалът се присъедини към мрежата „10 от 10“, която присъства в 44 страни по света. Същността на формулата е, че авторите, чиито пиеси ще се играят са тук и се срещат с актьорите. Младите хора работят с живия текст и след това имат възможност да се видят с автора му“, обясни Ян Новак, едни от създателите на мрежата. Тази година ще се играят две пиеси от френски автори и една от белгийски – Лоран ван Ветер, който вече е в Стара Загора. „Аз съм автор и актьор, живея в Брюксел. Бил съм вече тук и много се радвам, че една от трупите избра моя пиеса. Ще съм щастлив да се срещна с тях“, сподели белгийският автор.

В конкурсната програма, която започва в събота от 9.30 часа,  тази година участват 8 български трупи и една трупа от Тунис. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора. Ще бъдат връчени 8 награди –Златна, Сребърна и Бронзова Маска, Маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най- добро владеене езика на Молиер и Специалната награда на община Стара Загора.

Всички пиеси ще се играят на сцената на Кукления театър в Стара Загора при свободен вход.

В извънконкурсната програма в събота вечер зрителите ще могат да видят лауреатите на Златната маска от 2018 година- трупата на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ София. За втора година ще се включат гостите от Франция от Гимназия „Луи Жуве“  Таверни, предградие на Париж.

Извън конкурса, втората театрална трупа на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ще представи пиесата на Силвия Дончева „Приключенците на франкофонския театър“.

Награждаването на най- добре представилите се трупи и актьори ще е на 14 април от 9.30 часа в общинска зала „Петко Рачов Славейков“.