Първа среща с ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ по проекта „/Не/обикновените герои на стара Стара Загора“

Първата среща на Снежана Маринова, библиотекар краевед в Регионална библиотека “Захарий Княжески“ и автор в сайта www.dolap.bg по проекта на сайта ни Долап.бг – (Не)обикновените герои на стара Стара Загора“ се проведе на 22 март с ученици от потготвителните паралелки (8 клас) с изучаване на немски език в ГПЧЕ “Ромен Ролан“ – Стара Загора.

Умните гимназисти показаха особен интерес към интересни факти, относно възстановяването на града ни преди 140 години. Особено бяха впечатление от начина, по който се е провел първият избор на кмет на Стара Загора – на всеки 50 души по един представител е гласувал с бяло бобено зърно „За“ и черно – „Против“. Така с „бобени” избори, през март 1878 г. е избран за председател на Градския съвет на Стара Загора Хаджи Господин Славов.

Интересно им беше и че след Освобождението в Стара Загора е имало „бум“ на раждаемостта – Природата компенсира смъртта и разрухата. Че двама от първите най-важни за развитието на града ни трима люде са били тогава на: 27 г. – Атанас Илиев, първият Областен управител и 28 г. – Димитър Наумов, първият председател на Съда. Че третият – Нестор Марков не е старозагорец,  но милее и се бори за прехраната и намирането на домове на всички останали без покрив след опожаряването на града.

В края на беседата бяха изтеглени имената на учениците Кристина Гитева и Александра Делева, които получиха подарък – книгата „На този ден… 130 години от живота на Стара Загора”, на която Снежана Маринова е съавтор.

По предложение на директора на ГПЧЕ “Ромен Ролан“ всички осмокласници ще се запознаят с тази интересна презентация.

Проектът „(Не)обикновените герои на стара Стара Загора“ се реализира от сайта dolap.bg с подкрепата на Община Стара Загора, Културен календар 2019. Поредицата е посветена на 140-годишнината от възстановяването на града ни след Руско-турската война 1877 – 1878 г.

Целта е учениците да бъдат запознати с важни и интересни факти и личности от миналото на града. Да припомним за хора и събития, които са предопределили по-нататъшното развитие на Стара Загора. Темите ще бъдат поднесени чрез презентации със снимки, откъси от спомени, книги. Въображението и активността на учениците ще се предизвикат чрез игри, конкурси, викторини, подреждане на пъзели. Сред темите, заложени в проекта са: „…и ся положи този основний камък за възобновление на града Стара Загора…” – Началото, Планът на Лубор Байер, Първите сгради в Стара Загора – училища, къщи…, Организация на живота в града – градско ръководство, кметовете,  архитектите, В началото на новия 20 век…, Ежедневието – производство, търговия, транспорт, Култура и духовен живот, развлечения.

Срещите ще продължат и в други старозагорски училища с ученици от начална и прогимназиална степен – Второ основно училище” П. Р. Славейков”; Шесто основно училище „Св. Никола”; Четвърто основно училище „Кирил Христов”.

Идеята на организаторите е в навечерието на 5 октомври – Празник на Стара Загора  да се проведе  общоградско състезание между учениците.

Уляна Кьосева