Честит празник на Старозагорския куклен театър!

На 21 март се отбелязва Международният ден на кукления театър по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003г., 21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство – тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.

Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера. В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България.

Най-добрият български и европейски театър, безспорно е Старозагорският. Той вече е на 60 години, но е все така млад, жизнен, обичан от децата и възрастните, знакова и красива част от духовния живот на града на липите и поетите.

Държавен куклен театър Стара Загора винаги е иновативен, както по отношение на сюжети, репертоар, предлагане само на високо художествени и естетически спектакли, така и в грижата за поддържане и надграждане на актьорското майсторство трупата, на добронамереност и максимални приятелски отношения с публиката. Всеизвестен факт са творческите работилници, наградите за постановки за деца и възрастни, ежегодното присъждане на европейски знак за качество на Международния фестивал за куклено-театрално изкуство „Пиеро“, издателската дейност, изложби и пр.

На 21 март 2019 г. Старозагорският куклен театър ще представи най-новата си брилянтна постановка „Алиса в страната на чудесата“. Покана за посещение е изпратена до всички директори, учители и възпитатели, педагози и психолози на детски градини и училища в Стара Загора. Целта е след като се изгледа спектакълът, в неформална среда, на чаша вино, да се дискутират проблемите в образователните институции. Идеята е, изкуството максимално да бъде в помощ на училището и детските градини, защото то и образованието са основополагащи за изграждането на всяка личност.

Пожелаваме непресъхващо вдъхновение и ентусиазъм на директора Дарин Петков и заместника му Татяна Калчева, на целия прекрасен творчески, технически и административен екип. Останете такива чаровни магьосници на добротата и приятелството. Заразявайте ни с вашата енергия и висока естетика.

Бъдете благословени!

С възхита и благодарност

dolap.bg