Три поколения франкофони сътвориха незабравима Вечер на франкофонията

Под надслов „Изкуството среща поколенията“, на 19 март 2019 г., в навечерието на Международния ден на франкофонията 20 март, Алианс Франсез със съдействието на Община Стара Загора сътвориха незабравима Вечер на франкофонията. В препълнения салон на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, форумът откриха най- малките старозагорски франкофони- първокласниците от Шесто основно училище „Свети Никола“. След като поздравиха на френски език, децата изпяха много добре, много красиво и много артистично две френски песни, като след поклона си взеха довиждане, отново на френски език.

Изключителната джазова певица Надя Тончева, преподавател по джаз и поп музика в НУМСИ „Христина Морфофа“, вдъхновено изпълни незабравими песни на Едит Пиаф.

После на сцената се качи театралната трупа „Приключенците на франкофонския театър“ от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Те представиха световна премиерата на пиесата „Quoi? Bulgarie?“ (Какво? България?) от Силвия Дончева. Тази удивителна млада жена, перфектен преподавател по френски език, е автор, постановчик и ръководител на състава. С великолепната си игра, като истински професионалисти, на брилянтен френски език, младите таланти „разказаха“ знакови моменти от хилядолетната история на България: Създаването й от Аспарух, заветите за единство на Кубрат, петвековното турско робство с гениалната ода на Вазов „Опълченците на Шипка“, годините на комунизма и накрая, въпреки, че сме в Европейския съюз си оставаме прекрасни, влюбени във всичко българско и родно, за което „любя, тача и милея“.Бурни и продължителни аплаузи и възторжени възгласи заслужиха Весенина Петкова, Виктория Илиева, Божидара Вълчева, София Дякова, Мелиа Маржо, Кристиана Кърнева, Павел Палазов, Александър Младенов, Явор Кьосев.

„С тази прекрасна постановка старозагорските фанкофони ще участват след няколко дни (на 25 март) на Фестивала на европейските франкофонски театри в Сен Мальо във Франция, уточни за dolap.bg Велизара Цонева, директор на Алианс Франсез, Стара Загора.

На 20 март 2019 г. в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще продължи отбелязването на франкофонския празник с „Пикник хайку“. Целта е ученици, които изучават френски език, да напишат кратки поетични форми в стил хайку на френски език, които да публикуват в социалните мрежи. Интересната инициатива се организира от Френския културен институт със съдействието на Алианс Франсез – Стара Загора“- уточни г-жа Цонева.

Може да се каже, че проявите посветени на Международния ден на франкофонията са прелюдия към друго голямо събитие – Международния театрален фестивал на франкофонските ученически театри, чиито постоянен домакин е Стара Загора. Фестивалът ще се проведе от 11 до 14 април 2019 г. Ще участват над 150 млади артисти. Освен българските състави, очакват се трупи от Тунис, Мароко и Париж. Фестивалът се провежда във формат 10 от 10, т.е. всички участници по избор представят една от 10-те пиеси, написани от 10 автори на френски език.

Денят на франкофонията 20 март се празнува от 300 милиона човека от 77 страни на света. 57 от тях, в това число и България, са членове на Международната организация на франкофонията. Част от това голямо семейство живее и в Стара Загора.

Повече от 50 години водещо училище в Стара Загора е добре познатата Френска гимназия, която през десетилетията порасна и се превърна в Гимназия на преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Всъщност от тук започва голямата любов към Франция, към нейната култура, история и хора. За първи път през учебната 2018/2019 г. в Стара Загора има и друго училище, в което две паралелки изучават френски език. Това са първокласниците от Шесто основно училище „Св.Никола“. Директорката Дарина Гайдарова съобщи пред dolap.bg, че през следващата учебна година, паралелките, които ще изучават езика на Мопасан, ще бъдат три.

Снимките са на Петьо Турлаков

Росица Ранчева