Над 100 години ОУ „Кирил Христов“ чества пролетта като празник на училището

Наследник на Образцово училище „Разсадна градина“, познато на старите старозагорци като „Пипинерата“, Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора продължава изконната традиция да чества пролетта и празника на патрона си.

Още малко история: През м. декември 1938 г. Стара Загора отбелязва подобаващо 45-годишната творческа дейност на един от най-големите си и достойни синове – поетът Кирил Христов. Месец преди това, с решение на Общинския съвет, началното училище, в което е учил и Гео Милев, приема името на Кирил Христов, който е щастлив да го посети лично. През тези години е било традиция, в навечерието на пролетта, всички ученици да правят излети в природата, да събират първите пролетни цветя и с тях да кичат портретите на възрожденците, на писателите и поетите.

Ровейки се из творчеството на Кирил Христов, преди повече от 10 години, неуморимият директор на училището Господин Балъкчиев, открива стихът от обемното творчество на поета, който става лого на празника: “Хей, пролет иде в наший роден край“!

И така за поредна година, от 18 до 22 март 2019 г., най-желаното, най-модерното, най-красивото и най-иновативното Основно училище „Кирил Христов“ провежда Дни на Кирил Христов. Близо 900 ученици, техните учители и родители се включват с желание, ентусиазъм и въображение в празничните прояви.

Първият ден започна с подреждане на кът на патрона с книги, постери и фотографии в училищната музейна сбирка „Кирил Христов“. Следобеда се проведе викторина „Забавна география“ със шестокласниците, откри се изложба с наградени и отличени рисунки на тема „Моето училище след 10 години“ от ежегодния конкурс „Христина Бюйлекова“. В Арт зоната първокласниците сплетоха своя „Пролетен венец“ с представяне на всички таланти, а третокласниците от „в“ и „г“ клас гостуваха на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Вторият ден започна в арт-зоната с творческите изяви на четвъртокласниците – концерт на пиано, народни танци, индивидуални изпълнения. Във фоайето на втория етаж е подредена изложба на цветя. Над 100 деца и техните родители са представили аранжирани сезонни живи цветя, от чиито аромат ухае цялото училище.

В ранния следобед гости на училището бяха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, зам.-областният управител Красимир Червилов, чиито син е седмокласник в това училище, директорът на ДГ No 66 Силвия Стоянова. Те посетиха някои от класовете и разговаряха с учениците, възхитиха се на физкултурния салон и новообзаведената модерна конферентна зала. Гостите бяха изненадани със специален поздрав от първокласници, които представиха сценка за жабока и щъркела, пяха и играха хора.

Програмата продължи в арт-зоната с индивидуални изпълнения на талантливи деца, връчване на наградите и грамотите на участниците в конкурса за рисунка и поздрав от танцьорите на „побратимената“ с училището детска градина N66 „Детски рай“.

Третият ден (20 март) започва на обед в 12:00 ч. с рецитал „Из творчеството на Кирил Христов“ в изпълнение на второкласниците и от петте паралелки. Едни третокласници ще гостуват на Пето основно училище „Митьо Станев“, други – на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и ще изнесат програма под надслов „Кирил Христов – нашият патрон“. Четвъртокласници ще представят музикално-артистична програма. „Празничен венец за Кирил Христов“ ще свият шестокласници от „а“ клас. Ще бъде направена и пролетна декорация на фоайето. От 13:45 ч. в конферентната зала започва открит мултидисциплинарен урок с петокласници по математика и ЧП от Екатерина Йовчева и Венета Кирковска.

В ранния следобед на училището ще гостуват участниците в националната среща под надслов „За качествено образование на всяко дете“, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Вратите на най-подреденото и иновативно училище в Стара Загора „Кирил Христов“ ще бъдат отворени на 21 март 2019 г. (четвъртия празничен ден). Ръководството отправя покана към бивши възпитаници, учители и бъдещи родители. В същия ден децата от подготвителна група на съседната детска градина No 66 „Детски рай“ – бъдещи първокласници, ще посетят и разгледат училището. В този ден ще се проведе и едно от най-атрактивните състезания между петте паралелки на петокласниците по български език и литература.

Петият ден е на 22 март – Първа пролет. Началото е в 10:00 ч. с Празник на буквите за първокласниците. В 14:00 ч. започва състезание по история и цивилизации за учениците от шести и седми клас.

Спортните изяви, посветени на патронния празник на училището стартираха от 18 март и продължават до 29 март 2019 г. Обявен е вътрешно-училищен турнир по футбол за 5-7 клас, състезание по народна топка и демонстративен мач на сборни отбори VІ-VІІ класове.

„Всяка година през празничните дни даваме на нашите деца нещо ново, сподели пред гостите директорът Господин Балъкчиев. – Тази година няколко са новите неща. Актовата ни зала е напълно реновирана, като дизайнерите и художниците отново са нашите колеги Пламен Михалев и Георги Павлов. Буквално преди часове получихме като дарение от правнука на нашия патрон Владимир Костов Николов и неговата дъщеря Александра, наследствения сребърен пръстен с ахат, който поетът е носил на показалеца на дясната си ръка. Освен това те ни дариха няколко реплики на различни портрети на Кирил Христов, както и една стара книга, пълна с 274 отзиви за Кирил Христов. Те са събирани от него от българската и чуждестранна преса – статии от вестници и списания на български, немски и чешки език. Поетът започва да ги събира през далечната 1938 г. до неговата кончина. Тук има и публикации за неговото честване в Стара Загора, както и именуването на училището на негово име“.

Г-н Балъкчиев изрази гордостта си от учениците за успешното им представяне в извънучилищните дейности. Тази година те имат участие в 8 олимпиади, за 3 от които са домакини на областен кръг. Отделно от това имат участия в 5 състезания. На всички се представят на челно място. Успехите са заслуга и на учителите. Ако детето премине на областен кръг, учителят му по съответния предмет, започва да работи индивидуално. По „История и цивилизация“ ОУ „Кирил Христов“ е единственото училище от Стара Загора, което винаги изпраща ученици на националния кръг.

„Ако нещо трябва да се направи в бъдеще, то е да засилим контакта с родителите, каза г-н Балъкчиев.- Бихме могли да поканим родителите да придружават децата си при посещение на оперни и театрални постановки, каквито ние често организираме. Още по-активно да ги привличаме в извънкласните и извънучилищните ни дейности“.

„Всяко посещение в това училище е нова надежда, че в образованието нещата се случват, че могат да се постигнат високи резултати,- сподели Иванка Сотирова.- Надеждата е, че обществото ни ще може да се възползва във всички сфери. Защото първоосновата на всички отрасли е образованието. Когато има такива положителни примери, можем да бъдем обнадеждени. Това може да се случи, когато има атмосфера, която се създава от работещите в училище – преподавателския състав и неговите ръководители. Ние си спомняме преди 7 години, когато училището се премести в новата база и виждаме прекрасните резултати днес. Това се дължи на сплотеността, всеотдайността, търсенето на новости, ориентирането към всички нови технологии и методи, които се прилагат, за да бъде училището привлекателен център.

Г-н Балъкчиев посочи следващите стъпки – работа с родителите. Зная, че в това училище приобщеността на родителите е присъстваща, но той правилно отбеляза, че максимално трябва да се използват културните институти като духовни необходимости за семействата. Факт е, че днешните родители на децата от начална и прогимназиална степен бяха ограбени по време на прехода от възможности за собственото си изграждане. Радостно е, че на днешния празник присъства и директорът на ДГ No 66 „Детски рай“, защото взаимовръзката на детската градина и училището е много важна. Идеята на г-н Балъкчиев да приобщава още повече родителите, ще изпълни и друга мисия изяснена между министерствата на културата и на образованието за работа с всички културни институти. Образованието и културата са основополагащи за всяка човешка личност. Върху тези нива може да се надгражда.

Поздравления още веднъж за празника на училището, каза зам.кметът.- Отношението към патрона на училището също е много показателен с контакта, който се създаде с наследниците на Кирил Христов и с умението на ръководството да обогатява онези ценности, които са принадлежали на тази толкова значима за културата на Стара Загора личност“- каза в заключение г-жа Сотирова.

„Изказвам огромна благодарност към екипа на училището и на директора г-н Балъкчиев, каза в приветствието си Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието. – Защото много е важно кой и по какъв начин ще поведе хората след себе си. Сигурна съм, че винаги можем да разчитаме на подкрепа от Ваша страна, когато се налага да покажем, да представим или просто да свършим дадена работа. А това, че създавате среда, която е прекрасна за децата, за учениците и учителите Ви поздравявам, защото резултатите се виждат. Поздравявам Ви за постиженията на Вашите ученици и колегите! Продължавайте да работите в този дух. Това усърдие се предава от Вас на възпитаниците Ви.

Още веднъж благодарности и продължавайте все така!“

„Аз съм свидетел, директно и индиректно преди седем години, как Община Стара Загора и най-вече г-жа Сотирова, успя да убеди обществеността, общината да даде тази сграда на ОУ „Кирил Христов“. И слава Богу, защото училището имаше нужда от доверие и от подкрепа.

Вие, господин Балъкчиев, говорихте за екипа, за децата и за родителите. Аз искам да кажа няколко неща за Вас. Защото без директор, без капитана на отбора, няма как да се случат нещата по най-добрия начин. Вие сте директор, който живее с каузата на училището.

На всички желая да сте здрави и все така ентусиазирани. Вярвате ни – и децата и всички ние, имаме нужда от Вашата енергия.

В тези динамични времена, в които много от хората са нихилистично настроени, особено към българското образование, всички ние стоим зад Вас и показваме добрия пример. А добрият пример сте Вие! На добър час и Ви желая успехи! – каза зам.-областният управител Красимир Червилов. Той подари на училището репродукции на български владетели от Първото и Второто Българско царство на художника Васил Горанов.

Росица Ранчева