„Космическа приказка“ – новата премиера за деца на Операта и ДЮСОБ „Маргаритки“

На 20 март 2019 г. (сряда) от 19:00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора ще се състои премиерният спектакъл на мюзикъла за деца „Космическа приказка“, в който участват възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет (ДЮСОБ)„Маргаритки“ и артисти от Операта. Музиката на спектакъла е на Маргарита Шоселова, ръководител на ДЮСОБ. Аранжиментът е на Николай Цолов, либрето Мая Дългъчева, режисьор и хореограф Радост Младенова-Арабаджиева, сценография и костюми Теодора Джамбазова, мултимедия Николай Стоянов. Научен консултант е д-р Алексей Стоев, консултант актьорско майсторство – Деница Янакиева, диктор – Ивелин Керанов. Това е четвъртият самостоятелен спектакъл, откакто „Маргаритки“ са Студия към операта – след „Едно лято в едно блато“, „Шегобишко на острова на чудесата“ и „Космическа приказка“. Теодора Джамбазова работи по костюмите и сценографията на последните три спектакъла на малките артисти.

За първи път малките „маргаритки“ представят „Космическа приказка“ на 11 юни 2009 г. Тогава те са част от Общинския детски център (ОДЦ) и това е едва вторият им спектакъл. „Космическа приказка“ е  посветен на Международната година на астрономията – 2009 и е част от празненствата под патронажа на президента на Р България тогава. На 13 юни 2011 година маргаритките представят  спектакъла „Космическа приказка“ в най-голямата концертна зала Брукнерхаус в Линц, Австрия.

В новия спектакъл малките артисти вече имат нови, пищни, приказни костюми, създадени от талантливия художник на Операта Теодора Джамбазова. Нейна е и впечатляващата сценография. Спектакълът е подготвен и реализиран от истински професионалисти – за истински професионалисти, каквито са младите артисти от Студията на Операта.

“Това се случило в царството на Мрака преди мнооого, много години… По-точно – преди повече от 5,5 милиарда години. Къде ли? В космическото пространство. И по-точно – в покрайнините на нашата галактика Млечен път. Космическа мъгла, облак газ, взрив, топлина, космическа гравитация и … Ето я! Родила се от мощните сили на космическата материя прекрасна звезда, наречена по-късно Слънце” …

Така започва мюзикълът  “Космическа приказка”, представен от малките певци, танцьори и актьори от Детско-юношеска студия за опера и балет “Маргаритки” към Държавна опера Стара Загора. Те разказват за Слънчевата система и образуването на планетите в нея. Една от планетите е нашата майка Земя – единствената, на която е възникнал живот.

Както във всяка приказка и тук има лоши герои – астероидите, метеоритите и кометите, които разрушават всичко по пътя си. Има катаклизъм, погубил живота на Замята, но благодарение на любовта между Слънцето и Земята, животът разцъфтява още по-хубав от преди.

Появява се и човекът! А той със своята научна мисъл развива техническия прогрес. Въпреки  забраната на Светата инквизиция, човекът открива все нови и нови истини за Вселената. Мечтата му е да достигне незнайни планети, да узнае дали и другаде в Космоса има живот. Посланието на космонавтите в края на приказката е: Да пазим Земята!

Следващите спектакли на „Космическа приказка“ са на 21 март от 10:30 часа; 15 април от 11:00 часа, 22 април от 10:30 часа.

Снимки от генералната репетиция и пресконференцията днес – Рад Димитров за Държавна опера – Стара Загора