С премиера ДТ „Гео Милев“ ще чества Международния ден на театъра

Драматичен театър „Гео Милев” ще отбележи Международния ден на театъра – 27 март 2019 г., с премиера на спектакъла „Нощно слънце” по Йордан Йовков. Драматизацията, по мотиви от разкази на Йордан Йовков, както и режисурата на спектакъла са дело на Юрий Дачев –  театрален драматург, киносценарист, режисьор, телевизионен водещ… Старозагорската публика познава Юрий Дачев от специално написаната от него, сценична версия на „Казаларската царица” (сезон 2014/2015) за Драматичен театър „Гео Милев”; от спектакъла „Айфелова кула” (сезон 2017/2018), чиито режисьор е той; като председател на журито на шестото издание на кинофестивала „Златната липа” Стара Загора’2018; като водещ на седмичното ток шоу „Рецепта за култура”…

Сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, която бе сценограф и на спектакъла „Айфеловата кула”.

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

САРАНДОВИЦА(ханджийка) – ЕЛЕНА АЗАЛОВА

ДИМО ПАЛАЗОВ (учител) – СТЕФАН БОРИСОВ

ЕЛИЗА ШМИД (циркова артистка) – ДИАНА НАЙДЕНОВА

АНЯ (нейна дъщеря, циркова артистка) – НИКОЛЕТА МИЛКОВА

ВИЛИ (син на Елиза) – ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ

ХРИСТО РОГЛЕВ (фелдшер) – ДИМИТЪР МИТЕВ

ВЕЛА (негова жена) – МАРИЯ ЕНЕВА

РАДОЙ АЛТЪНОВ (пограничен офицер) – ИВАН КАЛОШЕВ

В  разказите на Йовков има много „преминаващи“ хора – другоселци, циркови артисти,търсещи работа из добруджанските села учители… Вятърът ги е довял отнякъде – несретни, търсещи убежище за кратко, незнаещи какво ги чака утре. И затова – щастливи от мимолетния уют на случайна стряха, на случайна нежност, на случаен празник. Йовков с изумителна деликатност разказва за такива срещи.

Краткостта им е натъжаваща, но просветлението, което носят, крепи задълго.

Една такава среща се случва в нашето представление. В крайпътен хан, в тъмна нощ, под натежали от дъжда бели рози…

Повече изгубен или повече спасен се усеща човек след такава среща? За всеки е различно, а и понякога противоположни усещания се сплитат неразделно, като стари розови храсти. Но тези срещи оставят и друго.

Чувството, че нещо необяснимо е огряло душата ти. С него пътят ти нататък из разкаляните ниви и житейските завои не става по-лек, нито по-малко самотен. Но със сигурност е по-светъл…”

Юрий Дачев

Спектакълът ще се играе и на 2 и 18 Април.

Dolap.bg