Проект на dolap.bg и Община Стара Загора – „(Не)Обикновените герои на стара Стара Загора“

На 22 март 2019 г., петък, от 11:00 часа в ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора, зала „Америка за България”, ще се проведе първата среща по проект „(Не)Обикновените герои на стара Стара Загора“, реализиран от сайта dolap.bg с подкрепата на Община Стара Загора, Културен календар 2019. Поредицата е посветена на 140-годишнината от възстановяването на Стара Загора след Руско-турската война 1877 – 1878 г.

Целта е учениците да бъдат запознати с важни и интересни факти и личности от миналото на града ни. Да припомним за хора и събития, които са предопределили по-нататъшното развитие на Стара Загора. Темите ще бъдат поднесени чрез презентации със снимки, откъси от спомени, книги. Въображението и активността на учениците ще се предизвикат чрез игри, конкурси, викторини, подреждане на пъзели. Проектът се осъществява от Снежана Маринова – краевед изследовател в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Темата на първата среща е „Стара Загора – спомен от преди войната. Началото. Трима достойни възстановители” – Атанас Илиев (Атанас Трифонов Илиев е известен просветен и обществен деец, роден през февруари 1852 г. в Стара Загора – починал 1927 г., префектурен секретар на Старозагорската префектура и началник на Старозагорската околия), Димитър Наумов (1851 – 1884 г. народен представител в Областното събрание от Старозагорска околия. Това се първите избори след Освобождението. Наумов е и първи председател на окръжния съд) и Нестор Марков (1836 – 1916 г.  пръв префект на Старозагорския департамент).

Другите теми, заложени в проекта са: „…и ся положи този основний камък за възобновление на града Стара Загора…” – Началото, Планът на Лубор Байер, Първите сгради в Стара Загора – училища, къщи…, Организация на живота в града – градско ръководство, кметовете,  архитектите, В началото на новия 20 век…, Ежедневието – производство, търговия, транспорт, Култура и духовен живот, развлечения.

Срещите ще продължат и в други старозагорски училища с ученици от начална и прогимназиална степен – Второ основно училище” П. Р. Славейков”; Шесто основно училище „Св. Никола”; Четвърто основно училище „Кирил Христов”.

Идеята на организаторите е в навечерието на 5 октомври – Празник на Стара Загора  да се проведе  общоградско състезание между учениците.