За диханието – акварел и изложбата – дебют на Галина Ганчева

Първата изложба акварел и живопис на Галина Ганчева е един красив подарък между два много женски празника – 8 март и 25 март – Благовещение.

Биха казала, че първо е един от най-ценните подаръци, който Галя прави на самата себе си. Над 15 години ценен кадър в екипа на различни фирми, Галя покани и предизвика себе си – да се покаже като самостоятелен творец. Да покаже хобито си /засега/… Да изрече мечтата си. Голямо Браво за Галя за голямото й Престрашаване! Много хора оставят Мечтата си само на нощното си шкафче, точно под нощната лампа, за да е последното нещо, което видят нощем преди да заспят. И да я сънуват. Да изведеш Мечтата си на светло, да я покажеш пред света – е наистина голям успех.

На второ място Галя подари тази изложба на своята публика – приятели, колеги, сегашни и бъдещи почитатели. Творбите и така се харесаха на домакините от Регионална библиотека ”Захарий Княжески”, че те удължиха престоя на произведенията във фоайето на библиотеката /на първия етаж вляво/ – до 12 април. Галя подари на Библиотеката една от най-красивите си картини – гледка от Венеция – нейният Град на мечтите. А домакините включиха изложбата в Програмата от събития, с които ще отбележат 65 години Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

В поредицата от изброявания, които нека сведем към по-горните 1 и 2 – към престрашаването /номер 1/ на Галя се включва и това, че с тази изложба тя застана ДО своя учител Слави Тенев, с когото сега са колеги в „Алфа Визия” и който я е учил на тънкостите на рисуването  в Художествена гимназия „Дечко Узунов” – Казанлък, преди 18 години. Галя е от последния випуск ученици на Слави Тенев в Гимназията през 2000 г.

„Акварелът е изключително трудна техника, която съчетава в себе си рисунката и живописта. Движението на четката по водната повърхност на хартията изкушава немалко творци. Всеки е опитвал в различни периоди от живота си рисуване с водни бои и вероятно затова тази техника е толкова подценявана. Малко автори са й останали верни и са успели да я подчинят на своите вътрешни пориви, така като Галина” – бяха първите думи при откриването на изложбата в петък, 15 март на Милен Алагенски, заместник-председател на Съюза на българските художници, клон Стара Загора. Той припомни думите на проф. Дечко Узунов: ”Акварелът е все едно да пишеш любовно писмо – абсолютно наведнъж. Какво значение има, че ще капне мастилото, че ще зачеркнеш?! Акварелът е изкуството на мига, едно дихание.”

И произнесе много мило и много мъжкарски оценката си за творбите на Галя: „Виталността на акварела при нея е носител на личната чувствителност към света. Тя е от тези творци, които са създали с акварела трайна и силна връзка. Не търси съизмерване, не се придържа към определена школа, за нея ежедневното съприкосновение с белия лист е необходимост, начин на живот, избор, който осмисля живота й.”

Щастливата художничка бе лаконична на откриването на изложбата, което е напълно обяснимо. Вълнение! – така се нарича обяснението. „Трябва да си много нежен, когато рисуваш акварел. Само едно трепване на ръката и се разваля всичко. Акварелът наистина е дихание, дъх. Благодаря на всички, които сте тук, които уважихте моето вдъхновение” – каза Галя.

Всеки един от присъстващите получи специална чаша с отпечатан върху нея плакатът на изложбата – в миниатюрен вид, разбира се. Стилна изложба, стилно откриване.

Сред платната на Галя може да видите природни пейзажи, много цветя, море и кораби, гледки от Венеция и мостовете на Чикаго. Галя никога не е била там, но й се иска. Много. Най-много – да посети Венеция.

От Долап.бг й пожелахме от сърце да иде във Венеция скоро, непременно! Вярваме, че Вселената ще си свърши работата по реализацията на тази Мечта. Та тя вече е нарисувана, значи – заявена! Значи всичко се развива по план, който отвежда към тази крайна точка.

А тя със сигурност ще е начална за нови вдъхновения.

На добър час на изложбата и на Галя!

Уляна Кьосева