Орденът на тамплиерите провежда своя духовен събор в Стара Загора

„Навръх Тодоровден, за 11-та поредна година, Орденът на тамплиерите провежда своя духовен събор в Стара Загора“. Това съобщи на брифинг на 16 март 2019 г. акад. ген. майор Румен Ралчев – велик приор на тамплиерите. „Началото е поставено пак в Стара Загора. Форумът ни се провежда всяка година с настъпването на пролетта. Идеята е да се изнесат интересни доклади за светци, за историята на тамплиерството, за важни духовни събития. Такъв събор се провежда единствено в света. Това е своеобразно интелектуално състезание на рицарите и дамите. По принцип темите са свързани с икономизма, с историята на ордена и на светите земи, с езотериката, тайните учения и др.“.

На тазгодишния събор, който се провежда в хотел „Мериан палас“ ще бъдат изнесени 15 доклада върху християнска тематика – библейски текстове, свързани с 10-те Божии заповеди, с молитвата „Отче наш…“ , с духовните събори и пр.

Встъпителен доклад на тема „Св. Киприян български – житие и битие“ предишната вечер, е изнесъл проф. Павел Димов. В Старозагорската командерия са били приети 3-ма постоланти.

През 2018 г. се навършиха 900 г. от създаването на Ордена на тамплиерите и 10 г. Велик приорат – България. По този повод е издаден Алманах 2008-2018 г. за историята на рицарите тамплиери Велик приорат България.

Велик приорат България създаде и първата собствена църква „Св. Йоан Кръстител“ в София, която обслужва 8-те командории в столицата. В Божия дом има мощи на 7 светци. Шест са подарък от митрополита на Йерусалим Теодосий, а мощите на Св. Киприян, са подарък от Атон. Църквата има щатен свещенослужител – отец Михаил, за когото има благословението на гръцкия патриарх.

В момента се изработва 100-килограмова камбана, която ще бъде закачена в комплекса „Знаме на мира“.

Тамплиерите са учредили и награда за млад актьор на името на Андрей Баташов. Пръв неин носител е Владимир Зомбори. Според статута, освен високо актьорско майсторство, кандидатът следва да реализира и широка обществена дейност. В случая, Зомбори, в продължение на две години безплатно подготвя кандидат студенти за НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

През настоящата година, две са големите инициативи, свързани с разгръщането на културна дейност. До 1 май 2019 г. е срокът за предаване на детски рисунки за участие в традиционния национален конкурс „Рицарят в мен“. Организира се съвместно с Министерство на образованието и науката за деца от 4-8 клас. От тази година конкурсът е международен с участието на ученици от български училища в Русия, Украйна, Македония, Австрия, Франция, Сърбия и разбира се България. С най-добрите творби на 1 юни ще бъде открита изложба и ще бъдат връчени наградите.

Отново с краен срок 1 май 2019 г. е Националният конкурс за есе „Рицарска постъпка“. Той е в две възрастови групи – 6-8 клас и 9-12 клас.

В дните на посещението на папа Франциск в България през м. май, в столицата ще се проведе петото издание на Международния хоров конкурс с участието на 6 хорови формации – от България, Сърбия, Гърция и Хърватия. Репертоарът е от църковни и великденски песнопения.

Около 500 души са тамплиерите в България, съобщи Румен Ралчев. За командорията в Стара Загора те са 20 и 10 постоланти.

На брифинга присъстваха оше Светозар Стефанов – секретар и Юри Гечев – командер на старозагорската командерия.

Росица Ранчева