Старозагорският международен фестивал „Пиеро“ е забележителен!

Европейската фестивална асоциация определи Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“- Стара Загора, България, като ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН!
В изпратеното писмо на Генералния секретар на Европейска асоциация на фестивалите (EFA) Катрин Девентер четем: „Международното жури на EFFE и EFFE Hubs, отличава Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ с „EFFE Label 2019-2020″ След потвърждаване на Вашата кандидатура, вашият фестивал отговаря на изискванията за EFFE Label.“

EFFE е инициатива на Европейската асоциация на фестивалите, подкрепяна от Европейската комисия и Парламента.

„Фестивалът „Пиеро“ получава този етикет за значимост за трети пореден път, уточни за dolap.bg зам.-директорът Татяна Калчева. – Това е признание, което ни прави горди!
Благодарим на организаторите му – Община Стара Загора, Министерство на културата, Държавен куклен театър – Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“, АКТ Унима България!
Благодарим на партньорите, дарителите, доброволците, участниците, на уникалната старозагорска публика! Благодарим!“

Държавен Куклен Театър – Стара Загора има 61 годишна история. На сцената му са поставени над 300 заглавия от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни. Театърът е водещ между куклените театри в страната по художествени и финансови резултати. Участията на национални и международни форуми на куклено-театралното изкуство и наградите, които е получил за последните годините са критерий за високото ниво и професионализма на творческия състав.

Държавен Куклен Театър – Стара Загора е домакин на Международен куклено – театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО”. Фестивалната програма е синтез от куклени спектакли за възрастни, уъркшоп, теоретични семинари по арт мениджмънт, кинопанорама на анимационни филми, разпространение на гостуващите спектакли в региона, изложби на живопис, карикатура, пластика.

Тази година от 24 до 30 септември в Стара Загора ще се проведе 11-ото издание на „Пиеро“. Кандидатури за участие са подадени от 39 театри от петте континента. В момента се извършва селекцията. Засега да определени 5 трупи от чужбина – две от Испания и по една от САЩ, Италия и Украйна. Кандидатурите на българските театри се представят до месец март т.г.

Държавен Куклен Театър – Стара Загора е домакин и на единствената в България и Европа Международна режисьорска лаборатория. Тя е предназначена за млади режисьори, актьори, сценографи, драматурзи и други, които желаят да усъвършенстват и да разширят творческия си инструментариум в областта на кукленото изкуство за възрастни.

Росица Ранчева