Горан Гънчев е Вълчан войвода в новия БГ филм „Смартфонът беглец“

В един от най-интересните образи – на Вълчан войвода –  влиза Горан Гънчев от „Бага Тур“ в новия български филм за тийнейджъри „Смартфонът беглец“. Лентата тръгва по кината в страната на 8 февруари, а всички участници в нея от Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“ ще бъдат на 6 февруари на официалното представяне в столицата.

„Смартфонът беглец“ е един от най-очакваните тийнеджърски филми. Световната му премиера бе на фестивала „Артизан Интернешънъл” в Кан през 2018 година,. Беше представен и в рамките на други два световни кинофестивала – в Щутгарт и Сочи.

Действието  в лентата се завърта около приключенията на тийнейджърите Фил (Симеон Филипов), Анджи (Василена Стоянова) и Марко (Матей Генчев), които трябва да намерят пари за лечението на болното братче на Анджи. След като усилията им са саботирани, тримата приятели се впускат в търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода. Необикновен смартфон обаче се оказва машина на времето и ги пренася в миналото – сред страшни хайдути. Но пътуването през вековете не е еднопосочно…

Според продуцента и сценарист  Златина Филипова, в България има „глад“ за детски приключенски филм. Заедно с режисьора Максим Генчев решават да сътворят история за пътуване във времето, пренасяйки приключенията в миналото (с реверанс към историята), бъдещето и настоящето.  „Смартфонът беглец“  е сниман в София, с подкрепата на Столична община чрез филмовата й комисия, създадена през 2015 г.  за „София – творчески град на киното”. Сцена на снимките е и пещерата „Проходна”.

„Във филма играя не точно реален образ на легендарния хайдутин  Вълчан войвода, защото филмът е насочен към детско-юношеската аудитория“ – казва специално за Долап.бг Горан Гънчев. „Това е приключенска комедия, в която едно дете намира странен gsm и докосвайки тъчскрийна, се озовава в миналото. Там то попада в хайдушкото сборище на Вълчан Войвода и Поп Мартин. Опитвайки се да го хванат, двамата хайдути някак си се озовават в настоящия век. И тук започва голямата забава – представете си – хайдути от 18 век в съвременния технологичен свят. Филмът бе заснет за около 30 дни, като локациите бяха основно две – София и пещерата Проходна “Очите на бога”  край Карлуково“ – разказва Горан Гънчев.

Освен с главна роля, Горан (отново) е и координатор на каскадите във филма. „Доволен съм от добре свършената работа от момчетата и момичетата – каскадьори от „БагаТур“. Освен  екшънкомичните сцени, трябваше и да се заснемат няколко по сложни каскади с коне в пещерата“ – допълва Горан.

Съпругата  му – Радост – освен като дубльор на главната героиня, този път има и актьорска игра. Режисьорът Генчев й поверява  ролята на Рада войвода.

„Филмът “Смартфонът беглец” ще е различен. От години не е правен пълнометражен български филм, изцяло насочен към  тийнеджърската аудитория“ – категоричен е Горан Гънчев.

Припомняме, че той не за първи път работи с режисьора Максим Генчев. В лентата му за Васил Левски той е в ролята на Димитър Общи и е водач на каскадьорите. В изключително харесвания от зрителите филм „Воевода“ Горан е Амит Ага. През миналата година Горан се снима заедно с Мариус Куркински в неговия филм „Засукан свят“ (по разказ на Николай Хайтов).

А дали новият филм за тийнейджъри „Смартфонът беглец“ е интересен и интригуващ, ще кажат още на 6 февруари двете очарователни дъщери на Горан и Радост  – кандидат-тийнеджърките (старша и младша възраст) Рая и Елица.

Уляна Кьосева