Гергана Върбанова посрещна Китайската нова година с „Институт Конфуций“ и приятели от цялата страна

„Аз обичам Китай” – под този надслов Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”  организира честване на Китайската Нова година (чуън дзие) на 30 януари, съвместно с Институт „Конфуций” – София и класна стая „Конфуций“ – Пловдив. Интересната проява събра ученици, студенти и лектори от различни краища на света. В изложбата „Късче от Китай” и в състезанието „Аз обичам Китай” участваха ученици от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери” гр. Пловдив, СУ „Максим Горки” – Стара Загора, студенти от Пловдивския университет, участници от Пазарджик, Асеновград и Украйна. Единственият участник от Стара Загора бе абитуриентката в СУ „Максим Горки“ Гергана Върбанова.

Официалното откриване започна с приветствено слово на г-жа Аксиния Колева, директор на  Институт „Конфуций” – София. Тя поздрави всички присъстващи с настъпването на Годината на жълтото земно прасе на 4-ти срещу 5-ти февруари и пожела успех на всички участници. На свой ред приветствие на китайски език отправи и г-жа Гао Циу Ли, директор на институт „Конфуций” в страната ни, която напомни, че според китайска поговорка „Най-важно е участието“.

Изложбата „Късче от Китай” включваща рисунки, фотографии и есета на тема Китай,  ни потопи в далечната, екзотична и интересна страна през очите и сърцата на участниците.

Състезанието е вече традиционно, провежда се за втора поредна година. В него взеха участие два отбора. Отбора на „Жълтите дракони“ и на „Зеленият феникс”. Първият кръг бе посветен на йероглифите. Древно китайско предание разказва, че йероглифите били подарени на човечеството от легендарния император и един от митологичните трима владетели на Китай – Фу Си.  Един ден, докато се разхождал по брега на Жълтата река, Фу Си видял Великия Дракон. По люспите на гърба му той разчел загадъчни знаци, които дали началото на йероглифите. Двата отбора – участници получиха запечатани пликове с части от пъзел. Задачата им беше да сглобят пъзела и да открият, коя е думата скрита в него. С думата -название на предмет, участниците трябваше да намерят и отделят думи с йероглифи, означаващи предмети от тази група.

Вторият кръг включваше викторина с въпроси  за  емблематични личности, свързани с Китай. Тук отборите получиха 4 плика със снимки на по три личности, както и факти от биографията им, имената им на български и на китайски език.  Един от забавните кръгове на състезанието беше бързо четене на скороговорки на китайски език.

Едно от най-сложните умения, които трябва да научи всеки китаист, е да се храни с клечки. Затова в една от игрите участниците бяха проверени дали могат да оцелеят в Китай  – премествайки фъстъци с китайски клечки (куай дзъ).

Последният кръг беше най-трогателен. Той събра всички участници и преподаватели да сглобят пъзел с йероглифи, като с посланието в него учениците от 12-ти клас на френската езикова гимназия  в гр. Пловдив отправиха покана на преподавателката си по китайски език да присъства на абитуриентския им бал.

Победители в състезанието бяха отбора на „Жълтите дракони”, но награди получиха всички участници.

Стара Загора беше представена от Гергана Върбанова, ученичка от 12-ти клас на руската гимназия „Максим Горки“, която взе участие както в изложбата ”Късче от Китай“, така и в състезанието „Аз обичам Китай”.  За участието си Гери бе наградена със Сертификат за лауреат в конкурса.

Тя представи достойно града ни и в страната на коприната, йероглифите и драконите – Китай преди три години, с участието си в летния международен лагер „Аз и ти в Пекин”, като преди това взе участие и в традиционното международно езиково състезание ”Китайски езиков мост”, организирано от институт „Конфуций” – София. Гергана е единствената старозагорка, приета през 2018 година в Китайския университет за чужди езици (Bejing Foreign Studies University) в Пекин.

Нека пожелаем още много успехи на Гергана, на която предстои да защити езиково ниво HSK 5 (C1), както и участие в празника на Китай през месец март!

Днес (четвъртък) от 18:30 ч. в Стара Загора с тържество учениците от старозагорското СУ “Максим Горки“ също ще посрещнат китайската Нова година. Непременно ще ви информираме подробно и за това събитие.

Галина Георгиева за Долап.бг