“Лелята на Чарли“ стартира празничния афиш на НУМСИ „Христина Морфова“

С “Лелята на Чарли“ млади таланти превзеха операта

На 29 януари 2019 г. завесата на Старозагорската опера се вдигна за премиерния спектакъл на мюзикъла „Лелята на Чарли“. С него започна официалното честване на 45-годишнината на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ Стара Загора. Пред препълнения предимно с млада публика салон, своето високо изкуство представи комедийният актьор Мариан Бачев в главната роля на Френкърт Бебърли (Бебс, уличен артист) и с участието на ученици от НУМСИ “Христина Морфова“, оркестър, солисти и балет на Операта. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент Красимир Къшев. Сценографията е на Димо Костадинов, а костюмите – на Лили Костадинова. Хореографията е на Боряна Сечанова.

В персонажите на младите герои влязоха възпитаниците от Национална музикална академия Стоян Буюклиев като Джек и Габриела Русева като Кети и на Музикалното училище – Иван Петров като Чарли, Маргарита Лъчезарова като Енни, Денислав Михалев – Брасет и още: Любов Желева, Нелли Таукчи, Стейси Георгиева, Николай Дончев и Димитър Драгиев. Колкото и невероятно да звучи, но младите артисти по нищо не отстъпваха на „старите кучета“. Гласовити, артистични, пластични, отдадени на ролите си, те бяха напълно равностойни партньори на големите асове. Всички дишаха с радостта от съприкосновението с отличната драматургия и безметежната щастлива музика.

Изобретателни и развлекателно внушаващи бяха „ветераните”. Дългогодишният солист на операта Симеон Симеонов в ролята на съдията Стивънт Спетли бе неузнаваем скъперник, женкар, мижитурка, с огромно самомнение и самочувствие. Макар и не често на сцената г-н Симеонов е запазил тенора си впечатляващо свеж и силен. С ярки актьорски качества Доня Лусия де Алвадорес (истинската леля на Чарли) солистката на операта Нина Димитрова показа на своите възпитаници верен подход и сценично многообразие за изграждане на образ в развитие. Тя от дълги години е и любим и видно успешен преподавател в НУМСИ. Популярният режисьор и актьор Ники Априлов който изпълни ролята на Сър Франсис Чесни – полковник в пенсия, който е готов на всички ходове, за да се добере до милионите на лелята на Чарли.

През годините Мариан Бачев доказа и на театралната сцена и на телевизионния екран, че е изключителен многопланов комедиен актьор. В „Лелята на Чарли“ той сътвори запомнящ се трагикомичен образ. Принуден от обстоятелствата, гонен от полицията, той се преоблича в женски дрехи, слага перука и започва на момента да влиза и излиза в ситуации като лелята на Чарли от Бразилия. На места използва гротеската, осъвременява и адаптира към действителността текстове, предизвиква партньорите си, сам се забавлява от изобретенията си, с които увлича и актьорите, и публиката, която се възпламенява от неговия актьорски и музикален талант. Когато, обаче е Бебс, истинският Френкърт, той страда и обича своята Елла (в ролята Християна Христова, артист от Държавна опера – Стара Загора).

Аплодисменти за оркестъра. Макар и в намален състав, той както винаги беше в изрядна форма. Комплименти и за балета и за възстановката, направена от Станко Танев.

„Премиерата на „Лелята на Чарли“ с оркестъра, балета и солисти на операта се осъществи, защото моят съученик, директорът на операта Огнян Драганов ми повярва и пое този разумен риск, който надявам се е успешен. Благодаря му!“- Това каза след продължителните и бурни аплодисменти и овации Красимир Къшев, преподавател в НУМСИ, вдъхновител, организатор и диригент на спектакъла. Той благодари на Община Стара Загора, лично на кмета Живко Тодоров и зам.-кмета по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, за тяхното сериозно съдействие. „В залата има още един мой съученик, сега зам.-областен управител Красимир Червилов, който също ми повярва и ме насърчи в тази луда идея“, каза Къшев.

„Голяма радост е за мен, че се срещнах с екипа на Музикалното училище, уточни Николай Априлов. – Това е трета редакция на „Лелята на Чарли“ в Стара Загора. През 2009 г. в 40-те постановки в главната роля участва Руслан Мъйнов, след години още 40 спектакъла направихме с Мариан Бачев. В тази редакция в персонажите на най-младите герои са възпитаниците на НУМСИ, които се справиха безукорно! Браво!“ Според Мариан Бачев „младите солисти ще имат изключително бъдеще“.

По думите на директора на училището Розета Величкова, програмата за отбелязване на 45-годишнината на НУМСИ „Христина Морфова“ е много богата, пъстра и атрактивна. Съвместно с Държавна опера Стара Загора ще има още две премиери „Класният се жени“ от Филип Павлов – на 27 февруари т.г. и „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов – на 14 май т.г. Престоящи са и съвместни концерти на ученици абитуриенти с оркестъра на операта. Освен това ще продължат концертите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, конкурси, творчески срещи и др.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров за Държавна опера – Стара Загора