140-годишнината от възстановяването на Стара Загора е акцентът в Културния календар за 2019 г.

„Три са големите събития, които са акцент в Културния календар на Община Стара Загора за 2019 г.: Честване на 140 години от възстановяването на Стара Загора с кулминация на 5 октомври; 142 години от боевете за Стара Загора с кулминация на 31 юли; 141 години от Освобождението на България от турско робство – 3 март“. Това обяви за dolap.bg ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя сподели, че десетки са инициативите не само на Общината, но и на всички културни институти, училища и читалищата, на неправителствени организации, на сдружения и младежки формирования, както и на отделни личности, които предлагат дейности, посветени на 140-годишнината от символичното полагане на първия камък в опожарения от турците град за неговото съживяване, възправяне и изграждане – още по-красив, бял, зелен и любим.

На 3 март – Националният празник на Република България уникално паметно шествие под надслов „За Свободата… да развеем българското знаме!“ ще премине трикилометровия път-поклон до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора. С любов към Отечеството, за четвърта поредна година хиляди старозагорци, военнослужещи и българи-патриоти от цялата страна, ще пренесат на ръце 300-метровия национален трибагреник до Мемориала на загиналите в боевете за защита на града.

„Нека пак, в този паметен за всички ни ден, възкресим подвига на тези, що в името на Истината и Свободата преминаха отвъд, за да оставят безсмъртен спомен и пример, каза г-жа Сотирова.- Те с кръвта си написаха своята славна страница и ни я завещаха,а величавият им дух и беззаветна храброст и до днес пазят земята ни! Да разтворим сърцата си и по-силни от всякога да прегърнем надеждата за нашето бъдеще тук, в нашия град, в нашата България!“ – призова Сотирова.

По време на Руско-турската война 1877/1878 г. Стара Загора е арена на кръвопролитния бой срещу многобройната турска армия. Твърдият отпор на руските войни и българските опълченци край Стара Загора забавя настъпателния устрем на армията на Сюлейман паша, което е решаващо за отбраната на връх Шипка и за изхода на войната. В този епичен бой е изковано началото на бъдещата голяма победа. Но след 6-часови сражения защитниците на Стара Загора са принудени да отстъпят. Градът пада и изживява най-страшната си трагедия – ограбен, опожарен и разрушен до основи, в писъци и реки от кръв, с хиляди невинни и беззащитни жертви, намерили смъртта си в огнения ад.

„На 19 юлий 1877 г. град Стара Загора бил постигнат от същата участ като Троя, Картаген, Месолонгион“ – пише Димитър Илков. – “В южните подножия на старозагорската Средна гора се разиграва една ужасна драма, която ще остане в новата българска история единствена по рода си, подир Баташкото клане“.

Ето защо, вече 142 години старозагорската общественост организира традиционни възпоменателни ритуали по повод на тези знаменателни събития и свято тачи историческата памет жива и чиста.

Вечерта на миналия 31 юли хиляди граждани със свещ в ръка, сведоха глави и участваха в молението за предците ни на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ – с дълбока почит, преклонение и благословение. Тази година те отново ще извървят този път на размисъл, поклонение и гордост.

През 2019 г. се навършват 140 години от създаване на държавността в България. По този повод, на 26 февруари, във фоайето на операта ще бъде открита фото-документална изложба организирана от Народното събрание.

Отново ще бъдат организирани събития, които през годините доказаха, че имат своята значимост и предизвикат интереса на публиката.

Предстои организирането и провеждането на международните форуми и фестивали – ХХІV Пленер по живопис „Дружба“ (м. юни), осмо издание на Джаз форум Стара Загора“ и Седми международен филмов фестивал„Златната липа“ (м. юни), Втори международен студентски фестивал „Данаил Чирпански“ (м. април). Веднага след него е Десетият Франкофонски театрален фестивал на ученическите театри с нов формат. През м. септември е ХІ издание на Международния фестивал на кукленото изкуство за възрастни „Пиеро“ и др.

Националните прояви стартират през м. март с ХХІ Фестивал на маскарадните игри и ХІХ Национален фолклорен фестивал „Орфеево изворче“. През м. април е Националният конкурс за млади джазови изпълнители, през м. май – Фестивал на учителските пенсионерски състави „С песен и благослов“, през м. юни – ІХ Национален събор на българския фолклор край с. Пряпорец, през м. август Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските минерални бани, наречена от хилядите участници „Малката Копривщица“, през м. септември ІV Национален фестивал на клубовете за народни танци „В сърцето на Тракия“, през м. октомври – VІІІ Фестивал на виното и културното наследство „Августиада 2019“, както и Националният конкурс „Песен от извора“, организиран от НЧ „Св. Климент Охридски“. През м. ноември ще се отчете ХХХVІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“.

Два големи юбилея предстоят през настоящата година – 100 години професионално театрално изкуство в Стара Загора и 50-ти Фестивал на оперното и балетното изкуство.

Няколко стотици са проявите на изкуството и културата, които ще се организират през годината в професионалните културни институти, училищата и читалищата. Центърът за личностно развитие има няколко десетки школи и състави, които освен ежедневната дейност, организират и различни конкурси. На Центъра е възложено да организира честването на 1-ви юни за всички възрасти. След близо 30 години прекъсване, през 2019 г. той ще организира преглед на различните таланти в училищата, което ще стане на Античния форум. В новия парк „Артилерийски“ ще се организират прояви на децата на открито. В началото на м. юли Общината организира традиционен вече Детски панаир.

Панорамата за професионалното образование ще се направи тази година на открито с много павилиони и възможност за по-атрактивно представяне.

Уникалните празници по селата също имат своето запазено място в Културния календар на Община Стара Загора. Те стартират с Празник на черешата в с. Калояновец, Празник на хляба – в Преславен, Райската ябълка в Хрищени, Празник на пелина – в Змейово и т.н.

Стара Загора ще отбележи подобаващо и няколко знаменателни кръгли годишнини на дейци на литературата и изкуството. Сред тях са 100 години от рождението на оперния солист Миньо Минев (5.02.), 100 години от рождението на поета Веселин Ханчев (4.04), 130 г. от рождението на Христина Морфова (24.04), 90 г. от рождението на дългогодишния диригент и директор на операта Димитър Димитров (11.07), 140 г. от рождението на художника Атанас Михов (24.09) и др.

Това са само част от проявите. Съвсем скоро целият Културен календар за 2019 г. ще бъде публикуван са страницата на Община Стара Загора.

Росица Ранчева