Нова уникална апаратура работи в Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Последно поколение Хибридна SPECT/CT система в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора бе официално открита на 22 януари 2019 г. с тържествен водосвет.

Наличието на модерното оборудване в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите. Екипът на отделението, начело с д-р Диана Гешева, е с дългогодишен опит в SPECT изследванията. Преминал е обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма „Сименс Хелткеър“. Предимството на тази апаратура пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това е уникално функционално морфологично изображение, което съчетава предимствата на двата метода с едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване. Хибридният апарат предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията.

Апаратурата е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., с Договор за кредит между Комплексен онкологичен център – Стара Загора и Регионален Фонд за Градско Развитие и Сосиете Женерал Експресбанк.„Мини Марица-изток“ ЕАД също е помогнало със средства за покупката на модерната техника.

„Благодарим на Община Стара Загора за помощта, с която стана възможно закупуването на системата. Нашето желание винаги е било да работим с модерна апаратура. Амбициите ни са на всеки шест месеца да обновяваме“, каза д-р Петър Чилингиров, управител на центъра.

На церемонията присъстваха народният представител Борис Кърчев и областният управител Гергана Микова, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет Стара Загора, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности.

„Свикнахме на всеки шест месеца в Комплексния онкологичен център да има нови апарати. Общината помогна, за да бъде осигурено адекватно лечение на болните. Нека да има по-малко хора с такива заболявания нуждаещи се от апаратурата и само добри резултати от изследванията с нея“, пожела Иванка Сотирова.

С поздрав към д-р Петьо Чилингиров и към медиците от отделението се обърна областният управител Гергана Микова. Тя благодари на лекарите и медицинския персонал за всеотдайния труд, който полагат денонощно, въпреки предизвикателствата на трудното време. Г-жа Микова пожела професионални успехи и повече излекувани пациенти, благодарение на възможностите на новата модерна техника в отделението по Нуклеарна медицина.

„В момента в България има шест такива апарата, но всички са в София. Този е първият извън столицата. Наличието на модерно оборудване и в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите“, обясни д-р Диана Гешева, началник на отделението.

През изминалата година в Комплексния онкологичен център са извършени 39 400 прегледа на над 11 200 пациенти.

С новия SPECT/ CT апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания при тумори на гърдата, простата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Използването на апарата ще подобри значително ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което е в основата на успешното съвременно лечение. Намалява се и лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането на нови съвременни технологии.

Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по договор с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по желание заплащат изследванията. При провеждане на съответното изследване, всеки пациент е необходимо да предостави индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Пациентите се приемат за изследване след предварително записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.

Dolap.bg