СУ „Железник“ ще започне втория срок в реновираната си сграда?

„СУ „Железник“ ще започне втория учебен срок на 2018/2019 г. в реновираната си сграда“. Това каза по време на брифинг, проведен на 20 януари т.г., кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Само уточняваме, че по данни на МОН, началото на втория учебен срок е 6.02.2019 г.

„Ремонтът в СУ „Железник“ много се удължи, обясни за dolap.bg ресорният зам.кмет Иванка Сотирова.- Той започна през лятото на 2017 г. и трябваше да приключи през м. август 2018 г. Предвидената стойност е 5.6 млн.лв. За съжаление, на няколко пъти, в хода на започналите строителни дейности се налагаше спиране, за да се извърши препроектиране. Не бяха проектирани асансьорите в двата атриума. Не беше предвидено завършване на едно тяло, извън сградата, в западната част на двора, предвидено за ученически стол. Проектирането на столовите помещения не беше съобразено с актуалните изисквания и с уредите, които ще се използват. Има проблем с подовите настилки, които ръководството на училището настояваше да се запазят, тъй като са с естествен паркет. Тъй като не са спазени много срокове и изисквания, фирмата изпълнител ще понесе санкции“ – категорична е г-жа Сотирова.

Не коментираме неудобствата на трите училища – 11 ОУ „Николай Лилиев“ и 13 ОУ „Св.Паисий Хилендарски“, които великодушно приеха гостуването на СУ“Железник“, на учениците, на родителите, на учителите. Народът казва, че всяко чудо три дни трае, но в случая можем да перефразираме – всеки ден все ново чудо.

В началото на настоящата учебна година, през м. септември други две старозагорски училища – СУ „Иван Вазов“ и 9 ОУ „Веселин Ханчев“ бяха преместени в други сгради, за да започне основен ремонт. И двата проекта са спечелени с инженеринг, т.е. фирмата и проектира и изпълнява проекта.

„Фирмата, която работи на 9 ОУ беше преценила, че ще стартира със смяна на дограмата. Това създаваше напрежение, че в 9-то се работи, а в „Иван Вазов“ – не, – коментира г-жа Сотирова. -В СУ „Иван Вазов“ нещата са по-различни. Фирмата представи своите виждания по проекта. Самите строителни дейности трябваше да започнат около 10 януари 2019 г. Около тази дата е и заповедта за въвеждане на сградата като строителен обект. Фирмата се съобразява с много от ситуациите в момента. Не навсякъде е необходимо да се подменят дограма, подова настилка. Адаптирането на проекта и изпълнението му изискваше по-дълъг период. И момента има необходимости от такива съобразявания. С директорът на училището разговаряхме, че скоро са сменяни вратите, което не изисква подмяната им с нови. Освен това непрекъснато се подменят правилата за пожарна безопасност. Ремонтът вече стартира и трябва да приключи до края на настоящата учебна година.

В срок и под контрол се изпълняват дейностите и в 9 ОУ „В.Ханчев“. Сградата трябва да е напълно завършена до края на учебната година“- каза зам.кметът.

Въпреки че учебният процес в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ започна с началото на учебната година,

ремонтът на някои места все още продължава. Направено е допълнително препроектиране на проекта във връзка с изисквания на площадката за наблюдения на Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Първоначалните предложения за били за една настилка, която се оказва неудачна, тъй като всички наблюдения се изпълняват на открито. Това е наложило да се прави допълнителен обков с ламарина.

Таванските помещения на сградата, трябва да бъдат адаптирани за използване. Досега те не бяха обитаеми и се назоваваха с прозвището „гълъбарникът“, защото там наистина беше свърталище на гълъбите. Сега са приведени във вид, в който могат да бъдат използвани за складови помещения Приключило е довършването на стълбището с новоизградения асансьор. Налице са всички разрешителни за използването му. Много е постигнато с приключващия ремонт във всяко отношение. Изградени са две отделни помещения за дамска и мъжка тоалетна. Много от кабинетите в по-просторен вид, учебните стаи и коридори са реновирани и т.н.

Изостанало строителство от миналата година има и в ДГ No 58 „Звездица“ . Новото тяло, в което трябваше да се настани детската ясла и да бъде готово за м. май 2018 г. все още е в строеж и краят му не се вижда.

Причината за забавянето на строителните дейности в образователната инфраструктура са преди всичко липса на капацитет и най-вече на човешка ръка. Всички некоректни фирми ще бъдат санкционирани.

Предстоящ е ремонта на ДГ No2 „Зорница“. Децата са изведени в други две заведения ДГ No 24 „Радост“ и No 31 „Слънце“ Фирмата има строително разрешение за осигурен фронт за дейност от 14 декември 2019 г.

С приключване на започнатите строително-ремонтни дейности в училищата от големите остават сградата, в която се помещават СУ„Христо Ботев“ и Първо основно „Георги Бакалов“ и ОУ „Самара“. В момента физкултурният салон на СУ „Васил Левски“ се ремонтира. От детските градини остава само No31 „Слънце“. Най-големите необходимости са дворовете на училищата и на детските градини, както и физкултурните салони на повечето детски градини. Те ще бъдат на вниманието на ръководството на общината в следващия му мандат.

Росица Ранчева