Потомка на Старозагорския митрополит Методий създава частни български училища в Швейцария

Нараства интересът към обучението на български език в Швейцария, коментира пред БТА Маргарита Кусева, основател на Дружество „Родна реч“ в Цюрих. То е учредено през месец януари 2004 година в Швейцария, а училището – три месеца по-късно. Частното обучение по роден език в алпийската страна се нарича Heimatsprache und Kultur и се включва като факултативно обучение в училищната програма.

Откриването на училището е преди всичко успех за нашата сравнително малка българска общност тук в Швейцария“ , обясни Маргарита Кусева. Инициативата е подкрепена и от известни българи, които са направили своята звездна кариера в страната на шоколада и банките. Сред тях са световно известните оперни изпълнители Веселина Кацарова – артистичен директор на Старозагорската опера и Почетен гражданин на Стара Загора и Бойко Цветанов.

Първите ученици се записват на 3 март 2004 г. на тържеството по повод Националния празник на Република България. „ Организирахме десетки партита в различни населени места в нашия кантон, за да популяризираме българското училище“ -сподели г-жа Кусева. Тя е компютърен специалист и работи по проекти в държавната администрация. Омъжена е за швейцарец и е щастлива майка на три деца. Както прочутия си дядо – Старозагорският митрополит Методий, който създава български училища и читалища в Македония през Възраждането, така и тя популяризира българския език и културата в алпийската страна.

Сега, 15 години по-късно, в училището се обучават вече 53 момчета и момичета. Учебната програма включва 80 часа и е съобразена с изискванията на МОН. Родителите им заплащат по 250 франка за семестър. Частното българско училище има открити филиал в швейцарския град Цуг, а преподавателите вече са трима. За уроците са осигурени учебници от българското Министерство на науката и образованието.

Учениците са на възраст от 2 до 13 години и са разпределени в шест групи. Всеки възпитаник на „Родна реч“ научава български език писмено и говоримо за три-четири години. Оценката от български език влиза в свидетелството на всеки техен възпитаник след втори клас в швейцарското училище. В учебната програма са включени и лекции по история и география на България.

От 2004 година в българското училище има открит и курс за възрастни. Настоятелството кани на гости български културни дейци, организира концерти и театрални постановки. Тук няколко пъти своето високо изкуство е показал и Представителният детски ансамбъл „Загорче“ от Стара Загора.

Родна реч“ е успешен проект, защото има подкрепата на правителството на Швейцария чрез Службата за образование на кантона. „Правителството има три приоритета, които ние спазваме. Това са: интеграция, семейството и околната среда“, подчерта Маргарита Кусева. Тя е оптимист за бъдещето. Изключително доволна е, че родителите на техните възпитаници и мнозина наши сънародници присъстват на концертите, които организира дружество „Родна реч“, както и подкрепят различни каузи през годините.

Д-р Румяна Лечева, БТА