Честват 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

Навръх Атанасовден (18 януари 2019 г.) в присъствието на зам.-министър председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в Казанлък се състояха тържества, посветени на 130-годишнината от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, съобщават от Пресцентъра на Областна администрация.

Официалните лица поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани и сведоха глави в знак на почит пред подвига на героите, паднали за свободата на България. Венци и цветя бяха поднесени и на паметната плоча на създателите на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк подпоручик Константин Георгиев, който е автор на текста, и Михаил Шекерджиев – композитор на мелодията. Маршът „Велик е нашият войник“ по-късно, през 2001 г. става и химн на Българската армия.

С юбилеен медал „100 години Първа световна война“, за съществен принос при популяризиране на военната история, славата и героизма на Българската армия и за разпространение и утвърждаване на българската военна традиция, министър Каракачанов награди областния управител Гергана Микова, кмета на Казанлък Галина Стоянова, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, командира на 61-ва Стрямска бригада ген. Пламен Йорданов и изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев.

По време на юбилейните чествания във Военно формирование 22 180 бе открита Стая на бойната слава и летопис на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Гостите поднесоха цветя пред паметника на 23-ти пехотен Шипченски полк. Монументът е изграден през 1902 г. и се намира в двора на формированието.

Dolap.bg