Общинската школа по информатика се реализира успешно

От 12 ноември 2018 г. в Стара Загора успешно се реализира Общинската школа по информатика, съобщи за dolap.bg координаторът на проекта Николина Куличева, директор на ППМГ „Гео Милев“. Обучението стартира с 209 ученици. Ръководители са Павлин Пеев, Зорка Желева и Живка Желязкова. И тримата са преподаватели по информатика в Старозагорската математическа гимназия.

Учениците се обучават да програмират.

Всеки месец се провеждат изпити за степента на усвояване на преподавания материал. В зависимост от резултатите, неуспелите отпадат. Към 11 януари 2019 г. са около 150 ученици. Възрастта е от 5 до 12 клас от всички училища от Стара Загора. Най-много са от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Професионалната природо-математическа гимназия „Гео Милев“.

В зависимост от смените в училищата, занятията се водят четири или два часа седмично. Групите са общо 11. При малките 5-7 клас общо групите са три. Във всяка учат ученици от всички училища. Само една група е от осмокласници, които са от ППМГ „Гео Милев“. Другите групи са за ученици 8-12 клас.

Обучението е безплатно.

Школата ще продължи до края на м. юни 2019 г. Предвиденият материал ще се предаде в 60 учебни часа. В последствие в учебния процес ще се включат и специалисти от три от партньорските фирми за реализиране на проекта: „Вистеон електронис България“, „Девалекс Консулт“ и „ЕПАМ Системс“ България. Школата е насочена към създаване на кадри за бизнеса.

Инициативата е на Община Стара Загора и на народния представител от ПП ГЕРБ Радостин Танев.

Росица Ранчева