Френски депутати посетиха Стара Загора

Делегация на групата за приятелство Франция- България в Националното събрание на Френската република с председател Антоан Ерт посети Стара Загора. Френските парламентаристи бяха съпроводени от старозагорския депутат Драгомир Стойнев, председател на групата за приятелство България – Франция в 44-то Народно събрание.

В зала 203 на Община Стара Загора гостите бяха посрещнати от Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора по хуманитарни дейности, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора по общинска собственост, стопанска политика, туризъм и спорт и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция, Валентина Бонева, общински съветник.

Иванка Сотирова разказа на френските гости за дългогодишното връзки с Франция и френския език. „Аз съм от поколението, когато френският език доминираше и всички учехме френски. Отношенията на Стара Загора с Франция са създадени със създаването на Френската гимназия, през далечната 1966 г. и макар че сега е Гимназия с преподаване на чужди езици, тя все още носи името „Ромен Ролан“, обясни Сотирова. Тя представи Стара Загора като един от най-бързо икономически развиващи се градове. Приоритет в политиката на управата е привличането на все повече инвестиции, за да бъдат върнати тук младите хора. Целта е градът да се развива в икономически план, затова е създадена и Индустриална зона „Загоре“. Сотирова подчерта, че Стара Загора е част от енергийното сърце на България, защото е близо до комплекса „Марица-изток“, където работят около 14 000 старозагорци. В последните години тук идват и много чужди фирми, географското разположение на града го прави предпочитан за инвестиции. Стара Загора е основан преди 8000 години, богат на археология, което е предпоставка за привличане на туристи. Градът е и столица на културата с културните си институти и фестивали. „В момента градът е като строителна площадка и това се дължи на средствата от Европейския съюз. Амбициозната задача на кмета е просперитета на Стара Загора“, обясни Сотирова.

На срещата стана ясно още, че Стара Загора е член на Страсбургския клуб още от създаването му през 2003 г. Георги Симеонов припомни, че връзките с Франция датират от далечната 1997 г., когато френският Червен кръст изпълнява хуманитарна мисия в България и подпомага Общината и социални заведения в Стара Загора. Градът участва през 2005 г. в Коледния базар в Страсбург, тук е създаден Алианс франсез, има Франкофонски фестивал на ученическите театри и т. н.

„Виждам, че Община Стара Загора е дейна и за европейските фондове. Обсъждахме темата за професионалното обучение и енергетиката. Във Франция темата за енергийния преход предизвиква множество дебати“, каза Антоан Ерт. Той сподели още, че посещението им тук е обогатяващо, групите за приятелство трябва да обсъждат идеи за доброто бъдеще на Европа.

Карол Бонар, заместик-председател на Националното събрание сподели, че вече е била зам.-кмет на община в селски район във Франция. Според нея реформите, които се прилагат сега там са необходими, за обмяна на идеи и добри практики между страните в Европа.

Фредерик Рейс, член на Комисията по културни въпроси и образование, депутат четири мандата, разказа, че преди време управлявал община с минерални извори. Той допълни, че е от регион с развита металургия и мисли, че може да има сътрудничество в туризма и индустрията със Стара Загора.

Мартин Уноер, зам.-председател на Комисията по социални въпроси във Френския парламент, обясни, че е млад политик, майка на три деца и психиатър по професия, занимава се със здравеопазване и социални дейности.

Бившият зам.-кмет на Тулуза Жан-Люк Лаглез, член на Комисията по икономически въпроси, сподели, че Тулуза също е древен град, но расте непрекъснато и в него се развиват много добре аеронавтиката и космонавтиката.

Делфин Багари, член на Комисията по социални въпроси, разказа, че в района от който тя е депутат, се произвежда чиста енергия от хидроцентрала, както и от ветропарк. Тя е общопрактикуващ лекар и попита как в България общините могат активно да участват в управлението на болниците. Сподели и за „медицинската пустиня“ във Франция, свързана с липсата на лекари.

Най-дългогодишният депутат Жером Ламбер, член на Комисията по външни работи, се оказа и голям приятел на България. Той е депутат от 1986 г. и представлява район с център град Коняк. От дълги години се занимава с въпроси свързани с нашата страна. Бил е докладчик по договора за присъединяване на България към Европейския съюз, идвал е у нас много пъти. „От моя гледна точка България е готова да се присъедини към Шенген, мисля, че е покрила всички критерии“, категоричен бе Жером Ламбер.

Френските гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и китка здравец в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Възпитаниците на гимназията по атрактивен начин представиха училището си и проектите, по които работят на съвършен френски език. Станчо Станчев разплака френските гости с песента на Шарл Азнавур „La Boheme“. После учениците изпълниха танцов спектакъл по разкази на Елин Пелин. Младите франкофони задаваха и въпроси на гостите свързани с приятелството и неговите измерения, за бъдещето на Европа след Брекзит, за мотивите, които са ги подтикнали да станат политици.

Френската делегация се запозна и с историческото минало на Стара Загора при посещението си в Регионалния исторически музей и Неолитните жилища.