След седмица започват коледните празници в Стара Загора

„На 3 декември 2018 г. (понеделник) в 17:00 ч. започва общоградското тържество, с което се поставя началото на коледните и новогодишните празници в Стара Загора. Това ще се случи на новоизградения общински площад и новоизградената сцена, в непоследствена близост до новозасадената 15 метрова елха“. Това съобщи за многобройните читатели на dolap.bg, ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

На много места по улиците на града, коледната украса вече е поставена. Изненада за старозагорци и гости ще бъде атрактивната програмата за вечерта, която организаторите умишлено пазят в тайна. Договорено е обаче, че кметът Живко Тодоров лично ще „запали“ коледната украса и ще поздрави малчуганите и родителите им, които с нетърпение очакват цяла година този миг.

След програмата и изненадите за децата, ще започне концерт „С песните на Стефан Диомов“.

Украсата и осветлението на площадното пространство ще бъдат съвсем нови, в тон с целия ландшафт. Сградата на общината ще бъде украсена по нов начин. Ще бъде едноцветна в LЕD-осветление, което да е близко до зимата и съответното настроение. Искаме украсата да бъде изчистена, да не се намесват много и различни цветове, да личи стил и естетика.

„Бихме искали нашата украса да бъде равнопоставена на украсата в Париж“, заяви претенциите си г-жа Сотирова.

Припомняме, че преди 2-3 години, старата коледно-новогодишна украса на общинската сграда и центъра на града беше обявена за най-стилна и изискана в страната.

През следващите сезони – пролет – лято, ще грейнат и сухите фонтани на фона на подходяща музика. Подборът на музиката е направен под ръководството на композитора акад. Кирил Тодоров. По негова преценка ще бъде българска музика и предимно записи на Вокална група „Траяна“. Сега специалисти адаптират софтуера на височината на водния стълб, силата на звука, осветлението и музиката.

Пред стария универсален магазин, върху уличното платно, ще бъде поставено пано с откъси от стихотворения на старозагорски поети, посветени на Стара Загора. Философията на избора е да бъдат стихове, посветени на Стара Загора от Стойчо Стойчев, Михаил Берберов, Иван Мирчев, Кирил Христов и др.

Ще бъде осветен подходящо и парк „5 октомври“, където на 1 декември т.г. ще бъде открит Коледният базар.

Идеята е кръговите места в града също да бъдат украсени.

В първите минути на 2019 г. на новия площад, лично кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще поздрави съгражданите си с настъпването на Новата година. Веселбата е поверена на оркестъра на Почетния гражданин на Стара Загора, най-големия кларнетист на планетата Иво Папазов-Ибряма.

След ден-два, dolap.bg ще предостави на читателите си пълния афиш с десетките прояви, посветени на коледните и новогодишните празници.

Росица Ранчева