Клуб „България живее в мен“ учредиха славейковци

На 15 ноември в седмицата на „Славейковите дни“ по случай патронния празник на Второ ОУ „П.Р. Славейков“ в град Стара Загора бе учреден клуба „България живее в мен“. Това е естествено продължение на работата по едноименната книга на децата от IV в клас с класен ръководител Соня Рачева, които я разпространиха в над 14 държави по света. Целта на клуба е изучаването на историята и традициите на България, срещи с хора, които работят в тази насока и са пример на подрастващите. Учредяването премина много емоционално с вълнуващи песни за родината, презентация за пътя на книгата, изричане на глас девиза на клуба, който е четиристишието от стихотворение на дядо Славейков „Татковина“:

„Дор на небо ясно слънце,

дор на очи свят, живот –

ще обичам аз от сърце

таз земя и тоз народ“.

Родителите и гостите приветстваха изявата на децата с пожелания, дариха интересни и полезни книги за бъдещата дейност, както и обещаха за още съвместни изяви. Сбирките на клуба ще са веднъж месечно, а условието за членство е любов към България и непрекъсната работа за нейното благоденствие.

Книгата на славейковци „България живее в мен” бе представена в края на месец март тази година в Регионална библиотека ”Захарий Княжески” – Стара Загора, а ние от Долап.бг отразихме с огромно удоволствие https://dolap.bg/2018/04/01/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/.

По случай 1-ви юни,  предаването „Господари на ефира” присъди наградата „Бялата лястовица“ за малките автори на книгата и техния класен ръководител Соня Рачева.

„Бялата лястовица” на „Господари на ефира“ ще отлети при едни изключителни деца от Стара Загора и тяхната учителката, затова че създадоха книга с пътеписи за своите връстници, които живеят в чужбина – пише в сайта на предаването и още. „Прекрасната инициатива идва от класния ръководител Соня Рачева, която успява да  вдъхнови своите възпитаници от 3-ти клас на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ да пишат пътеписи за своите пътешествия из България. Чрез това начинание, учениците не само преоткриват красотите на страната ни, но и се научават да ги ценят. Със създаването на книгата „България живее в мен” те се стремят да запазят българската искра в своите връстници, живеещи извън родината.

Влади Василев от „Господари на ефира” посети ръководителката и нейните ученици в Стара Загора, за да им връчи лично наградата за добрия пример – „Бяла лястовица“.

На добър час на новия клуб и нека бъде орисан с дълъг и ползотворен живот!