Хореографът Аршак Галумян: „Балетът „Дон Кихот“ ще е празник за целия град“

Солистът и хореограф на Щатсбалет – Берлин Аршак Галумян, който е поканен от ръководството на Старозагорската опера да постави голямото класическо заглавие-образец, започна репетиции с балетната трупа на 5 юли. В продължение на две седмици талантливият хореограф успя да постави по-голямата част от балета „Дон Кихот“.

„За мен като хореограф „Дон Кихот” е първото голямо класическо заглавие, което поставям и съм щастлив, че това се случва точно в Стара Загора! Всеки голям оперен театър, какъвто в момента е и Старозагорската опера, разраснала се много в последните няколко години, трябва да има в репертоара си това заглавие. За тези две седмици репетиции с трупата почти изработихме целия балет, без няколко мизансцена и без да е сглобен с декор и костюми. Танцьорите са страхотни и свършиха много и много добра работа. В хореографията си съм заложил много хумористични сцени, така че представлението да не е само за възрастни, а да е интересно и деца и младежи. Много е важно спектакълът да бъде увлекателен за младата публика. „Дон Кихот” е първият балет, който съм гледал като дете и е първият балет, в който участвах още като ученик в балетното училище.”

Дни преди премиерата на 27 ноември отново разговаряме с Аршак Галумян:

На финалната права сте с изработването на „Дон Кихот“, доволен ли сте от крайния резултат от Вашия и на трупата труд, усилия и вложено вдъхновение?

Това е една голяма трупа с много талантливи млади танцьори.  Постигнатото от Силвия Томова като ръководител на тази трупа  е впечатляващо. За всички тези танцьори от различни страни е много интересно, всички се учат един от друг. За мен е много важно, когато в трупата има мотивация. Тук виждам точно това – всички искат, стремят се да направим заедно страхотен спектакъл. За мен е огромно удоволствие да работя с артистите от балета на Старозагорска опера.

Какво по-различно ще види публиката на премиерата на 27 ноември? Класически вариант ли е постановката или правите и промени?

Постановката ще е интересна и на децата, за по-възрастните зрители, за тези, които изобщо не са гледали балетен спектакъл на живо. Интересен е, защото музиката е много красива, има много хумор – ще има хубаво настроение в публиката. Направих спектакъла по-кратък, с продължителност 2 часа, но в него е запазено всичко, което трябва да се запази. Когато преди 100 години хората са ходели на балетни спектакли, те не са правели друго през деня и са можели 4 часа да са в залата и да гледат постановка. Сега времената са други. Всеки има ангажименти и на работа и лични. Затова направих спектакъла е по-кратък, за да е удобно за зрителите. В „Дон Кихот“ на Опера Стара Загора има много и различни танци, много хумор, много актьорска игра.

Работите в Германия в трупа, която особено силно развива модерния балет. Това помага ли ви в погледа, в работата с класиката?

При нас в Берлин имаше 3 театъра с балетни трупи, но сега трупите се сляха и вече е една, тя е най-голямата  балетна трупа в Германия от 93 артисти и правим много класически постановки и много модерни постановки. Това е много важно сега. Преди имаше танцьори само в класическия балет, но сега вече е различно – трябва да можеш да танцуваш и класика, и модерен балет. Като хореограф аз правя и модерни постановки, и класически спектакли. За мен е важно да не забравяме откъде идваме като артисти, а това е класиката. Както е и важно да развиваме и модерността.

Защо непременно зрителят трябва да види „Дон Кихот“?

Защото „Дон Кихот“ е един от най-красивите големи класически спектакли, сътворен от Мариус Петипа през 1869 година за Болшой театър. Много е важно една балетна трупа да има в репертоара си този балет. Нашата трупа (казвам нашата, защото вече се чувствам част от трупата на Старозагорския балет) ще покаже толкова красота с танци и с разкошните костюми и декори на Салваторе Русо. Публиката ще види и ще преживее празник, който е на сцената. Постановката ще е празник за града.

 За свой първи най-голям успех в кариерата си Аршак Галумян определя участието си в балета на Владимир Малаков „Ла Пери”, а  последният най-голям успех за него е ролята  на Меркуцио в балета „Ромео и Жулиета”,постановка на Начо Дуато. Със своята очарователна съпруга работят заедно от 14 години, но са семейни от 6 години. „В началото бяхме само колеги, не се забелязвахме много, но после дойде и любовта” – казва Красина Павлова.  Двамата имат очарователната дъщеричка Ерика, на 9 месеца.

Звездната двойка Галумян/Павлова гостува в Стара Загора през миналата година и участва в Балетната гранд гала в Операта на 29 април. За програмата на тази Гранд гала, посветена на Международния ден на танца 29 април, легендарният съвременен хореограф и настоящ артистичен директор на Щатсбалет – Берлин Начо Дуато предостави на Аршак Галумян и Красина Павлова правото да изпълнят за първи път пред българската публика неговото хореографско бижу „Rassemblement“ (Свързване) по мистичната музика на Тото Бисаинте. Красина Павлова и Аршак Галумян представиха и изящна танцова миниатюра с романтичното заглавие „Пътешествие“, създадена от Аршак Галумян през 2013 година.В края на месец юни тази година  се състоя премиерата на „Свободно разположени мисли“ на  Аршак Галумян като хореограф и Балет „Арабеск“.

Текст: Държавна опера – Стара Загора

Снимки: Рад Димитров за Държавна опера – Стара Загора