„България живее в мен“ не е просто книга, а кауза

В културната си панорама месец март в Стара Загора ще бъде запомнен и с излизането на бял свят на една умна книга с пътеписи на деца. На учениците от 3 „в” клас във Второ основно училище „Петко Р. Славейков” с класен ръководител Соня Рачева. Книгата със заглавие „България живее в мен” бе представена в препълнената с родители и приятели зала на Регионална библиотека ”Захарий Княжески”  на 26 март 2018 г..

В началото, по сценарий разбира се, децата, класният им ръководител и трима родители, всички облечени със специални тениски с надпис „България живее в мен”, развълнувани рецитираха родолюбиви стихове. И дори изпяха песента „Пътнико свиден, пътнико драг…”. (Колко хубаво е, казах си, че госпожата ги е научила на тази песен от нейното и от моето детство! Колко хубаво е, казах си, че трима запалени родители са на сцената до своите деца, да ги подкрепят и споделят вълнението им!)

„През 1997 г. заминах за Франция и останах там повече от 1 година. Далеч от моята страна осъзнах, колко много обичам България” – сподели Соня Рачева. Като един от своите вдъхновители за книгата Соня посочи Костадин Глушков, автор на четивото„Кръстовата планина”. Вдъхновители, макар и от преди години, са и приятелите във Франция Жан и Ивет, които 4 пъти (заради разказите на Соня, посещават България).

Вдъхновяващ е и един невероятен урок по родолюбие на 3 „в” клас преди 1 ноември – Ден на народните будители. Когато децата с ръка на сърцето запяват спонтанно Химна на Будителите. И получават от своята класна, (неразписана в никакви училищни или министерски програми), в бележника си следната оценка „Урок по родолюбие – Отличен 6”. Всички до един!

Идеята за книгата с пътеписи на децата се ражда спонтанно през есента на миналата година и Соня Рачева веднага започва да я реализира с помощта на свой бивш родител и приятел завинаги Мира Балдаранова от Сдружение с нестопанска цел „Пътуващите книги на Стара Загора”. В деня на  излизането си от печат, книгата поема към Лондон, а в следващите дни и към Кипър, към Париж и Чикаго при най-голямата българска общност. Замисълът е „България живее в мен” да стигне до повечето български училища в чужбина – за да четат далечните българчета за своята Родина и да я опознават чрез разказите на свои връстници. А и да поискат да видят местата, за които се пише, връщайки се през ваканциите тук.

Развълнувани, третокласниците на  Соня Рачева прочетоха по една съвсем малка част от своите пътеписи. (Колко е приятно да чуеш и разбереш, че децата от този клас растат в здрави семейства и пътешестват заедно с родителите си из България!)

Стефан е описал река Дунав, която познава, защото е бил с каяк с баща си по нея. Александър е посетил Рилския манастир с родителите си. Ивана е покорявала Пирин с дядо си, който я и учил да познава туристическата маркировка. Михаил е пътувал с родителите си до Белоградчишките скали. Стефани е посетила Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро. Анастасия е била на Татул. Георги е яздел кон до Смолянските водопади. Лилиана ни разходи из Велико Търново. Имаше един трогателен пътепис за дома на Левски, за паметника на майката на Дякона, която „сякаш чака, с кърпичка в ръка си, може би за да избърше майчините си сълзи”. Боян е написал, че е пораснал и станал мъж, (така се е усещал), защото е яздел на кон до Каньона на водопадите в Родопите. А последният разказ бе за 1000-те национални туристически обекта в България и колко е хубаво да познаваме повечето от тях.

Всички гости на хубавото тържество – представяне на книгата бяха поздравени от Румяна Бончева, от името на родителите на третокласниците. „Тази книга се превърна в мисия за нас – деца и родители” – каза дамата, и тя облечена в тениска „България живее в мен”.

„Всички ние усещаме, какво родолюбие витае в залата в този момент. То е, което ви е провокирало  – да родите и реализирате тази хубава идея. Възхищавам се на високия професионализъм и голямото Ви сърце, г-жо Рачева, за мен Вие сте съвременен будител и се прекланям пред Вашия труд, всеотдайност и родолюбие” – с тези думи в края на представянето директорът на 2 ОУ”П.Р.Славейков” Милена Желязкова обобщи мислите на всички ни в залата.

Ако искате повече книги „България живее в мен” да стигнат до повече българчета по света – може да се свържете с г-жа Соня Рачева, да закупите книга и и така да подпомогнете кампанията. Да, защото това не е книга, излязла от тираж и чакаща да я купите. Не, това е кампания за подкрепа на детското писане и на една летяща книга, която иска да стигне навсякъде по света, където има българчета.

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров