В Стара Загора – обучение по програмиране за деца

На 6 октомври 2018, събота, от 10:00 ч. в обучителния център (компютърната зала) на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора ще се проведе среща за деца Robo BUrborko търси приятели и в Стара Загора. Местата са ограничени и затова е важно децата да се регистрират предварително като попълнят формуляра за  събитието https://goo.gl/forms/CXSquQyw7lx0MeAh2

За срещата и възможностите на програмирането разказва Радостина Кацарова, един от авторите и организатори по проекта: Лего роботът Робо Бурборко, който даде името и на казанлъшкия отбор, ще обучава деца, читатели от РБ „Захарий Княжески“ и библиотека „Родина“. С това събитие започва Седмицата на програмирането, по време на която се дава възможност на децата на Стара Загора да се запознаят с програмиране чрез Лего роботи със софтуер за деца. Ментори ще им бъдат деца от казанлъшкия отбор по Лего роботика, класиран трети на Националното състезание, организирано от SAP и ФРГИ! Менторите ще разкажат и покажат със снимки и видео, как протича едно такова състезание и колко вдъхновяващо е. С най-добрата методика – забавлението, обучаваните ще имат възможност да развият умения за програмиране, логическо мислене, концентрация, работа в екип, справяне в критични ситуации, решаване на проблеми, умение за комуникация. В компютърна зала на библиотеката ги очакват мисии на Марс, робо-игри на състезателно поле и много изненади. Стремежът е да се „заразят” и децата от Стара Загора с вируса на роботиката и да провокират у тях желание за създаване на отбор.

Роботиката е сред най-подходящите начини за запознаване на учениците с технически науки като физика, математика, информационни технологии и програмиране. Чрез LEGO роботите бързо се създават и тестват различни конструкции. Учениците се запознават с основните физични и инженерни концепции. Правят първите си стъпки в програмирането, използвайки софтуер, който е специално разработен за ученици. Децата развиват своето логическо, пространствено и креативно мислене. Обучението е съобразено с възможностите на ученици от 3 до 6 клас. Те работят в екип, решават „невъзможни“ проблеми под формата на игри, експериментират и добиват реален опит. Нивата са под формата на робо-приключения с определена тема за всяко занятие. За началната група BEGINNER инженер не е необходима предварителна подготовка, учениците научават всичко на място, а след това го упражняват с LEGO роботите. Обучението ще се провежда 8 поредни петъка от 16:30 до 18:30 в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и ще започне на 12 октомври. Групата е от 6 до 8 деца. За повече информация на телефон: 0878216023.

Само за една година подготовка, казанлъшкият отборът „Robo BUrborko” се класира втори на регионалното състезание по Лего роботика и след това трети на Националното състезание по „Роботика за България“, организирано от SAP Labs България и ФРГИ. Това е изключителен успех за нашите деца – четирима от 4-и клас и един от 6-и, които се състезаваха с батковци и каки от професионалните гимназии. Всички много им се радваха и окуражаваха, когато показваха притеснение, стрес и отрицателни емоции. Състезанието с роботи поражда експлозия от емоции за децата – страх, напрежение, адреналин, увереност, щастие и най-важното заряд и вдъхновение за нови знания!

Децата участваха и в два технически фестивала. Първият „От Винта“ е международен младежки технически фестивал и се проведе в София, в Руския културно-информационен център, където представихме космически мисии на нашия робот. Три дни децата участваха в техническо изложение и бяха най-малките, но със сериозността на изобретатели обясняваха на възрастни и деца действията на роботите-марсоходи. Презентираха работата си пред комисия. Запознаха се с космонавта Георги Иванов. Участвахме и с интервю в Радиокафе на БНР. Децата си спечелиха известност и много приятели. Всички вече питат за бурборковците. Учасвахме и в Технофеста в ПГ „Иван Хаджиенов“. Децата са удивили организаторите и присъстващите. Получиха сертификати и награди. Кметът на град Казанлък също разгледа макета на Марс и мисиите, които изпълняват роботите, програмирани от нашите „космонавти“ и се пошегува, че може след време Илон Мъск да им помогне  за тяхната мисия.

Снежана Маринова