Стара Загора чества своя велик ден

На 5 октомври 2018 г., празничните църковни камбани разбудиха есенното утро над Стара Загора. Големият ден на вечния град започна в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ с Божествена света литургия. Тя беше отслужена от архимандрит Богослов Димитров – протосингел при Старозагорска св. митрополия, от председателите на църковните настоятелства при храмовете в града и храмовото духовенство при храм „Св. Николай“. Всички те посрещнаха Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. След приключването на службата, владиката заедно с областния управител Гергана Микова, кмета на Общината Живко Тодоров, заместниците им и представители на местната и държавна власт, поведоха шествието до парк „5-ти октомври“.

В същия ден преди 139 години, точно на мястото, където се издига паметникът „Защитниците на Стара Загора“, губернаторът Алеко Богориди и няколко родолюбиви оптимисти – Нестор Марков, Иван Салабашев, Димитър Наумов, пред всичкото оцеляло население след погрома и пожарите на 31 юли 1877 г. полагат символичния първи камък за възстановяването на града от пепелищата. От източната страна на паметника има скромна паметна плоча, която отбелязва събитието. Под плочата предците ни са запечатали в капсула послание до идните поколения, до днешните граждани на Стара Загора.

Каква странна съдба има този край, белязан от Господа, та седем пъти е горял и седем пъти се е възправял – все по-млад и по-хубав. Каква сила и вяра са имали тези смели мъже, за да тръгнат преди 139 години от нищото напред към желаното бъдеще, в което днес живеем щастливо. Какви романтици са били и омайници, за да вдъхнат кураж и сила на старозагорци и да се захванат с новия градеж. И дали в най-смелите си мечти са виждали това, на което днес се радват очите и сърцата ни – модерен европейски град, в който има всичко, от което човек се нуждае. И дали са вярвали, че делото им ще бъде почетено и благословено така, както се случи днес.

Хиляди деца, ученици, студенти, стари и млади граждани бяха препълнили парк „5 октомври“, за да сложат своето цвете на паметника с почит, благодарност и гордост. Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Стара Загора и Общинския съвет, от Втора тунджанска бригада и областния управител. Пред мемориала се поклониха кметът Живко Тодоров, Митрополит Киприан, областният управител Гергана Микова, бригаден генерал Костадин Кузмов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Точно в 10:30 часа на Античния форум „Августа Траяна“ Военният духов оркестър и хорът на Държавна опера Стара Загора изпълниха химнът на Република България. Военни от Втора механизирана бригада издигнаха националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

Водосвет и отечески богослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията.

„Ще разпеем с думите на псалмопевеца: Какво да сторя за всички благодеяния, които Господ ни изпрати? И ето днес събрани в името на празника на град Стара Загора, събрани в името на Бога и на нашата родна история, възхитени от подвига на всички онези предшественици наши, които съхраниха православните ни традиции, общобългарските народни традиции и християнските и семейни добродетели, каза в емоционалното си слово Митрополитът. – Ето днес всички възпитаници на онова време сме заедно, за да ги предадем в бъдещето на нашата родна българска история и нашата родна прекрасна Стара Загора. Благопожелавам на всички да имате крепко здраве, мир и душевно спокойствие. Благопросперитет на нашия роден град, мъдрост на всички, които ни управляват, мъдрост и за нас, за да можем да възприемаме с радост всичко ново, което се сътворява в името на нас, гражданите на Република България. Ако ли пък някой се усъмни, нека изчака, за да се увери, че наистина всичко се прави за добро, а доброто е от Бога. А щом е от Бога, значи е над всички ни. Честит и благословен празник на нашия прекрасен град Стара Загора – перлата на равна Тракия.

За много и много години честит и благословен град!“, каза митрополит Киприан.

Посрещнат с бурни аплодисменти и радостни овации, празнично слово произнесе градоначалникът Живко Тодоров: „По време на борбата за национално освобождение от турско робство, Стара Загора е напълно опожарена. Буквално не остава камък върху камък за спомен от града, който е съществувал. Много от хората тогава не са вярвали, че Стара Загора отново ще се въздигне и ще продължи да съществува като град, че тук отново ще живея хора.

Но въпреки това, на 5 октомври 1879 година е положен първият камък за възстановяването на Стара Загора. Благодарение на упоритостта, търпеливостта, на усърдната работа и на единението, старозагорци успяват да възстановят този прекрасен град. За да можем днес да го наричаме град на правите улици, на липите и на поетите.

Стара Загора не е просто едно място за живеене. Стара Загора носи много дух в себе си, има много история и много култура. Стара Загора сте всички вие, старозагорци. Благодарение на вас, този град е това, което е. Днес всички ние трябва да бъдем също толкова единни, каквито са били хората тогава, когато са възстановили града ни. Да бъдем толкова единни, както тогава, когато направихме новия парк на Стара Загора, както посрещнахме Стефан Данаилов в Стара Загора,както направихме редица хубави мероприятия, включително и спасяването на парк „Бедечка“. Направихме го заедно.

Искам да благодаря на всички старозагорци, които участват в развитието на града ни. Защото благодарение на вашите усилия се случва всичко хубаво в днешния ден.

Да, днес Стара Загора е разкопан. Работи се на много места. Сигурно са причинени много неудобства за вас, гражданите, но до няколко месеца ви обещавам, че градът ни ще бъде по-красив, по-удобен и по-хубаво място за живеене, каквото искаме всички ние, даде дума кметът.

Искам да ви пожелая да бъдете живи и здрави, да бъдете успешни, да бъдете усмихнати и позитивни, защото животът става по-хубав и ние трябва да участваме в неговата направа.

Успех на всички вас! Честит празник, старозагорци!- пожела Живко Тодоров.

Отново беше спазена традицията кметът „да излезе в почивка“ и градът да се управлява от новоизбрания кмет на Млада Загора Никола Чакалов. Той е ученик в 11 клас от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.

„Пожелавам успех на Никола, каза г-н Тодоров при връчването му на ключа на града. – Искам да благодаря на предишния млад кмет Патриция, която свърши много работа заедно с Младежкия общински съвет. Продължавайте в същия дух. Радвам се, че в Стара Загора има много будни млади хора, а това помага на вас и на града ни“.

„За мен е голяма чест да съм жител на Стара Загора, каза Никола Чакалов. – Вярвам, че вие също сте горди с вековната история на града. Като двадесет и втори млад кмет ще работя усърдно и честно за интересите на младите хора в града. Честит празник! Да живее Стара Загора“!, заяви Никола Чакалов.

Празникът продължи с концерт на хора и солисти на Държавна опера Стара Загора.

От 11:30 часа на Античния форум започна Фестивалът One Love Tour, който ще продължи до 22:00ч..

Днес в 17:00 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от град Ананиев, Украйна. Литийното шествие ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение до 8 октомври.

Света Богородица „Скоропослушница“ е покровителка на онкоболните, затова в църквата ще бъде отслужен молебен за тях от Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Росица Ранчева