Световният ден на психичното здраве отбелязва Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“ на 10 октомври

На 10 октомври 2018 г., сряда, по традиция Дневният център ”Св. св.Козма и Дамян” в Стара Загора с няколко прояви отбелязва Световния ден на психичното здраве.

В параклиса  “Св. св. Козма и Дамян“ в дневния център Отец Йордан Карагеоргиев ще отслужи от 9:00 часа Св. Божествена Литургия и Молебен за здраве.

В 13:00 ч. в зала „Библиофония“ на четвъртия етаж в Регионална библиотека “Захарий  Княжески“ започва интересна дискусия на тема „Психозата – страхове и митове. СТИГМА. Отдиференциране на психопатията.“ Илюстриране на темата с фрагмент от филма “Пскихиатрията Стоунхърст“, в която ще участват консултанти –специалисти.

В  17:00 часа на площадката пред сградата на библиотеката – заповядайте на пускане на балони с послания за психично здраве.

В събитието могат да участват всички желаеща и всички съпричастни на темата на световния ден.

Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 oктомври 1992 г. и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър. В Световната федерация за психично здраве членуват организации и лица от 112 страни от цял свят. Тя е акредитирана за консултант на ООН и работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), ЮНЕСКО, Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Европейската комисия по правата на човека, Международната организация по труда  (МОТ) и др.

Отбелязването на 10 oктомври като Световен ден на психичното здраве цели да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да предизвика обществени дискусии, свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания.

Психичното здраве не е просто отсъствие на психична болест, то е особен вид душевно благополучие, равновесие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши. Психичното здраве на човека играе важна роля при комуникацията между индивидите и поражда желание за активно развитие иусъвършенствуване.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението; разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%; злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление, все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.