Стара Загора отбеляза снощи 80 години от рождението на Васил Михайлов

В препълнената зала на Операта снощи хората станаха на крака и останаха дълго прави и ръкопляскайки на отбелязването (с традиционните думи, кошници и цветя) на 80-годишнината на Васил Михайлов – един голям артист, българин и старозагорец. Организаторите на проявата, включваща спектакъла „Брудершафт“, автор Анатолий Крим, с участието на Васил Михайлов и Стефка Янорова (и тя от Стара Загора) и послеписът от приветствия, бяха подготвили два интересни подаръка. От името на Болница „Тракия“ – статуетка на Хан Крум, една от най-забележителните роли на Васил Михайлов в киното във филма „Денят на владетелите“. От името на Драматичен театър „Гео Милев“ – „За императора на българската сцена – една императорска монета“ (реплика от фонда на Старозагорския исторически музей) обяви Ивелин Керанов, директор на Театъра. И прочете много милото стихотворение до юбиляра, от името на всички от театъра, но написано от драматурга му Мария Донева:

ПРИВЕТСТВИЕ

за юбилея на знаменития артист

ВАСИЛ МИХАЙЛОВ

Роден в зората на април,

през миналия двайсти век,

в какви ли роли не е бил,

достоен и корав човек,

на малък и голям екран,

на малка и голяма сцена,

насред Балкана – капитан,

голям актьор – насред Вселената,

роден артист, със нрав чепат,

създаден, за да е войвода,

той по сърце е вечно млад

и винаги ще е на мода,

с талант, с достойнство и със чест,

той никога не се прекърши,

и ще играе както днес,

и сто години щом навърши.

С пожелание за здраве, лично щастие и творчески успехи!

От трупата на ДТ „Гео Милев” – Стара Загора

2 май 2018 г.

„Стара Загора е дала много известни артисти, но Васил Михайлов, Вие, сте най-любимият сред тях.“ – каза заместник-кметът Иванка Сотирова. „Радостна съм, че със старозагорката Стефка Янорова решихте да подарите този спектакъл на старозагорци. Най-големият подарък е заедно с тях да празнувате своя рожден ден“. Бронзова реплика на Севт трети, дело на Николай Фитков връчи на юбиляра Иванка Сотирова. „На най-великият актьор“-допълни тя.

Огромната липса на обществения хоризонт на Петра Мечева, председател на Тракийското дружество „Одринска епопея“ се усети и тази вечер в залата. Едно честване мина, без героичните тракийци под ръководството на Петра Мечева да излязат в носиите си на сцената и да запеят „Петко льо, Капитанине“, че да му стане на Капитана – Юбиляр драго и да си попее с тях.

Най-милото от цялото честване бе, че Юбилярът Васил Михайлов бе в отлична форма, здрав, жив, бодър, с чувство за хумор. Здрав, жив и бодър! Това бе най-важното за всички нас, които го харесваме и обичаме. С енергията на младо момче, закачлив, свежарка, той така хубаво игра железничар на възраст, но с неукротимо мъжко сърце, че чак да ти се прииска да си на мястото на Стефка Янорова и да те сваля такъв мъж.

Нека ни е жив и здрав още много лета и да се завръща в Стара Загора по хубави поводи!

И послепис – призив: моля по-младите хора с по-възрастни родители – обучете ги как да си изключват звука на телефоните или самия телефон на театрални постановки, за да не звънят по 10 пъти в салона и артистите от сцената да правят забележки. Или към по-възрастните посетители: на входа на залата има разпоредители, които винаги може да помолите да ви изключат звука на влизане и да го включат на излизане от салона.

Уляна Кьосева