Честване на актьора Стефан Данаилов в Стара Загора

На 16 април 2018 г. (понеделник) Стара Загора чества 75-годишнината на любимия актьор Стефан Данаилов (роден на 9 декември 1942 г.). От 19:00 ч. в залата на Държавната опера ще бъде представен спектакъл със специалното участие на актьорите Силвия Лулчева, Ненчо Илчев, Дарин и Деян Ангелови. Режисьор на спектакъла е Росица Обрешкова – племенница на Стефан Данаилов. Най-продаваната в България книга през последните месеци – „Романът на моя живот” (изд. Книгомания), създадена в съавторство между Стефан Данаилов и журналиста Георги Тошев ще бъде представена също на 16 април. Книгата е 240 страници разказ от първо лице, за ролите, филмите, спектаклите, преподаването, студентите и жените, с много снимки от личен архив, от частни сбирки и от архивите на Националния театър „Иван Вазов”. За написването на книгата Георги Тошев казва в едно интервю в chernomorie-bg: „Идеята носех отдавна у себе си, но години наред не смеех да занимавам проф. Данаилов с нея. Той е активен, зает човек и някак все ми се струваше, че едва ли ще се съгласи да разказва и описва живота си, защото той си го живее пълноценно. След загубата на съпругата му Мария, която познавах и харесвах, идеята за книга вече се превърна в намерение… Прекарах незабравими мигове с него и ви уверявам, че имам материал за още една книга, но реших да не прекалявам. Стефан Данаилов е толкова популярен и обичан, че книгата трябваше да прилича на него – да има харизма и да се чете леко” Над 100 книги Стефан Данаилов подарява на библиотеките в Старозагорска област.

За юбиляра е създаден и документален филм „Монолог” – сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова. Във филма, както и в книгата са включени снимки от личния архив на актьора, от фондовете на Българската национална филмотека, записи от разговори, изповеди, интервюта. Преди време Георги Тошев създаде още един филм за Данаилов „Различният”, излъчен по bTV в поредицата „НепознатиТЕ”.

Екипът започва голямо турне на книгата и филма „Монолог” в страната –   Бургас, Чирпан, Сливен, Казанлък, а през април в – Карлово, Димитровград, Асеновград и в няколко европейски градове – на 19 май – във Флоренция!

Старозагорци очакват с интерес срещата. Входът ще бъде с покани.

Снежана Маринова

Георги Тошев