Старозагорци отбелязват 170 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари 2018 г. се навършват 170 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. В Стара Загора годишнината ще бъде отбелязана с тържествен общоградски ритуал, организиран от Общината и Старозагорския гарнизон. В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Ботев в парк „Митрополит Методий“. Водеща на ритуала ще бъде актрисата от старозагорския Драматичен театър. Ще участват Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада.

От 12:00 часа в парка, носещ името на Йордан Капсамунов, до комплекс „Езерото“ ще се извърши водосвет и освещаване на бойните знамена на формированията от Старозагорски гарнизон, каквато е традицията на Богоявление (Йордановден).

В Стара Загора с името на поета са наречени училище и улица. Беше време, когато ритуалът пред паметника се провеждаше с рецитал и участие на ученици от гимназия „Христо Ботев“. В историята на града Ботев е свързан и с Георги Апостолов (1853-1876), негов четник, роден в Стара Загора и с приятеля на Ботев – Величко Попов (1848-1927), завършил живота си в нашия град.

Във връзка с годишнината кметът на град Карлово д-р Емил Кабаиванов (който е роден през 1961 г. в Стара Загора) предложи годината да бъде обявена за година на Христо Ботев. Изпратени са съответните писма с предложението в министерствата и до премиера. А на тържествата в град Калофер ще бъдат поканени и еврокомисари по повод започващото председателство на Съвета на Европейския съюз. От фондация „Христо Ботйов“ съобщиха, че  ще бъдат издигнати три нови паметника на великия българин – в Русе, Велико Търново и Силистра. Ще се проведе среща на ученици от училища, носещи името на Ботев.