Международната колективна изложба в Байер – дързостта на младостта

От 11 август до 1 септември една от локациите на Старозагорското арт-лято е Изложбена зала „Байер”, където може да разгледате колективната международна изложба, обединяваща над 30 визуални артисти от 4 континента под мотото BAYER WORLDWIDE.

Кои са хората зад амбициозната и стилна изложба, чрез която имате възможност да се запознаете с тенденциите в съвременното изкуство?

Това са старозагорците Димитър Димитров, Лора Азза и Михаил Желязков, творци, обединени  от много общи неща – приятелство, общи вълнения, общ дом, който обитават – Страсбург, Франция и Стара Загора, България, общо творческо обединение – Асоциация LOFT ART Space (базирана в Страсбург, Франция и активно организираща културни събития).

Какво ще видите в изложбата?

Над 30 подбрани автори на всяко ниво от кариерата, които показват между 1 и 4 свои творби. Всички те са подбрани между 200 кандидатури за участие. Творбите са на Boris Beja, Irene Pouliassi, Vera Genovese, Alex Merchant, Tetsushi Higashino, Yukimi Otagiri, Ai Sato, Jennii Booth и други. Инсталациите са на Лора Азза, Димитър Димов и Михаил Желязков.

Най-многобройни като участие са авторите от Япония, които представят и различни по стил, вид и усещане творби. Има една много интересна творба, включваща адресиран плик за писмо за участие в изложбата и съдържанието на писмото (че кой пише вече писма в днешното време на имейлите?!, освен това шрифтът е на пишеща машина, нещо което е съвсем пък забравено на вид, цвят и употреба). Друго?! Шарени картини като комикси, странна и малко страшна рисувана японска кукла като от анимационен филм… Интересни работи представят азиатците, с много подробности в тях, подходящи за специално вглеждане и съзерцание.

Обърнете и подходящото по време внимание на арт-фотографиите на Михаил Желязков. Нищо общо с предишния му проект – фотоизложбата „Изявления”. Така и трябва, така е нужно в света на творчеството – изненадите да са в посока израстване и различност! Сега определено пак ще харесате и то много, изящните, с много детайли, с много наслагвания, с много поетичност, с един сякаш „поглед зад воала” портрети в изложбата. Много нежно, много силно, много стилно излъчване!

За съжаление, нито едно от изложените произведения, не се продава! Изложбата е с некомерсиална цел. Тя е подкрепена и във второто си издание от Община Стара Загора и нейния фонд за подкрепа на млади артисти. Похвално!

Вместо послепис:

Колко е хубаво, когато за лятото в Родината си се завръщат младите и талантливи българи, за да разкажат за света, който обитават – по този начин, чрез езика на изкуството! Наложително е да разгледате изложбата, в която имате възможност да определите и своя автор-фаворит, той ще получи Голямата награда.

Чудесно е, че в крехкото арт-лято на Стара Загора и още по-конкретно – в най-смълчания му месец август, има пространство, място и време за дързостта на младостта!

Приятно разглеждане!

Уляна Кьосева