Новата планета „Булагро“ АД – сграда и хора

През 2007 година за пръв път официалната церемония по награждаването в Национален конкурс „Сграда на годината 2007” се проведе в Народен театър Иван Вазов, на 10 декември. Годината бе емблематична и за домакина, защото съвпадаше със 100 годишнината от построяването на сградата на театъра.
Сградата на старозагорския Холдинг „Булгарго” беше номинирана в една от 8-те категории на конкурса. За мен беше голяма чест да напиша тази презентация за чисто новата, красива и стилна сграда. Макар че не видя бял свят точно в този си вид. Журито бе от хора строители, не поети. Но за мен беше чест и си остава – че в града ни има такава сграда и че хората в нея постоянно са начело – по хубави събития отдавна не само в регионален мащаб.

ЗЕЛЕНО-СИНЯТА ПЛАНЕТА “БУЛАГРО”АД
На фона на един класически, минорен панелен квартал, новата офис-сграда на БУЛАГРО АД с вид на земен глобус посреща влизащите в Стара Загора с усещането за модерност и за случилата се промяна към добро – както в самите нас, така и в града ни.
Сградата е на четири нива, в синьо-зеления преливащ цвят на планетата ни. Идеята на броя нива – и през четирите сезона, и в четирите цикъла на човешкия живот, и в четирите краища на света – качеството на живота ни се определя от качеството на мечтите ни, на приоритетите ни и целите, които преследваме.
Първото ниво е предназначено за общ достъп от улицата, включително и за хора с увреждания. Състои се от представителна изложбена зала, фоайе и аптека. Фирмата приветства своите гости с приветлива усмивка и ги обгражда с човещина. Внушава им увереност, че всеки един от нас – разумните човешки същества, заслужава най-доброто в този живот.
Централно разположеното фоайе е разпределител на цялата сграда – то осигурява информация и контрол за всички работещи служители и посетители. Стабилитет, мобилност, доверие към служителя и към клиента – е излъчването още при прекрачването на входа на сградата.
Идеята на фоайето е да подчертае основните линии на движението напред и нагоре – съответни на видовете дейности на групата БУЛАГРО АД. Именно тези дейности /от търговията със селскостопански машини до продажбата на луксозни английски яхти/ – са мотив за цялостно интериорно оформяне на сградата. Стените са обработени с мозаечно пластично пано часовници, показващи времето в градовете по света, в които фирмата има представителства. Това е особено важна информация за клиентите – за сериозността на фирмата и гарантираното качество, оценено и по света.
Изложбената зала е с двойна височина и има визуална връзка с офисите и фоайето на втория етаж. Двойно количество светлина – за да няма никакви съмнения, когато клиентът обмисля своето решение да каже “да”.
Фасадата на сградата интерпретира основната идея в работата на БУЛАГРО АД – за непрекъснато движение и развитие, за високи цели, за грижа, мисъл и отговорност за опазването на природата и на планетата Земя,
Панорамният асансьор осъществява връзката на всички нива и дава визия и видимост към града – който се разстила в краката ни, свети красиво в тъмното, разраства се и се развива като жив организъм.
На втория етаж са офисите на регионалните представители и служители, които са разположени в остъклени единици. Всъщност това е един офис, който веднага извежда на преден план излъчването за екипността като водещо начало в работата по налагане на марката БУЛАГРО АД.
На същото ниво е разположена и голяма заседателна зала.Тя е с кръгла форма и стените и са в меки, пастелни тонове, мебелите подчертават стилното единство на цялата идея за обединяващото значение на заседателната зала. Идеята е отново за земното кълбо, което се движи със силата, енергията и духа на всеки един от нас.
На трето ниво са разположени офисите на управителите на отделните фирми.Те са по отделно остъклени, с пълна връзка между всички, обединени около един център, подчертан с декоративно пано в пода и богато осветително тяло в тавана. Разликата с второто ниво /все пак тук се вземат тежките решения/ е именно в идеята за важността на избора за всеки един от нас, особено при ръководителя.
В другото крило са офисите на административните служители. Материалите, използвани в това пространство са в меки, топли цветове.От мястото за контакти се излиза на тераса, с панорамен изглед към булеварда и природата.Последното ниво е залата за VIP срещи, административен секретар, управител на “БУЛАГРО” АД и използвана покривна тераса.
Материалите, използвани във фоайето подчертават мекотата и ефирността на цялата сграда.Стъкленият парапет по стълбищната клетка, панорамния асансьор, богатото озеленената тераса, керамичната облицовка по стените, декоративния под полиран гранит, съчетани с изящни мебели, създават усещането за стил и финес. Цялата сграда е съоръжена с най-добрите технически системи на отделните видове инсталации, компютърна мрежа, централна.Парковата среда около сградата доразвива идеите, заложени в целия проект, като в същото време не са пренебрегнати изискванията за паркинги, подходи и открити изложбени площи.
Едно сърдечно “ДОБРЕ ДОШЛИ В СТАРА ЗАГОРА” на езика на архитектурата е новата, модерна офис-сграда на БУЛАГРО АД! На този език общуването няма нужда от превод. Сърцето на инвеститора, въображението на проектанта, прецизността на изпълнителя – поддържат спокойния дихателен ритъм на организма на сградата. Фасадата пък отразява лицата и мечтите на посетители, клиенти и гости. Също и на града, който заслужава да има такава визитка, която да подаде при ръкуване.

Уляна Кьосева