6 февруари е Световен ден на барманите
На 6 февруари се чества Денят на Св. Аманд (St. Amand или Amandus, около 584-675), един от най-големите християнски апостоли, който се счита за покровител на винари, пивовари, търговци, а също на ресторантьори и бармани. Той е известен с работата си за евангелизацията на лозаро-винарските области на Франция, Германия и Фландрия.
Този красив и весел празник в последно време е много популярен. Занаятът на барманите неслучайно е удостоен със собствена дата на празничния календар. Професията на тези хора не е по-лека от тази на автобусните шофьори, учители и пожарникари. Понякога барманите прекарват на крака почти целия ден, в допълнение към това, те са добри психолози, а и често познават любимата напитка на клиента с един поглед.
Барманите имат една от най-старите професии в историята на човечеството. Историческите сведения разказват, че са се появили преди няколко хиляди години на много места по света – древен Рим, Гърция, но също и в Азия. По това време те са кръчмари и собственици на старинни ханове, където сами си правят алкохолни напитки.
По етични и правни причини тази професия не винаги е била уважавана. През бурните двадесетте години в САЩ забраниха производството и продажбата на алкохолни напитки. Тъй като всичко забранено е по-сладко, се появиха многобройни „speakeasy“ барове, които за кратко време станаха много популярни и станаха част от американската култура. В скрита, задушевна атмосфера, барманите обслужваха своите гости с не толкова качествен алкохол. Кратко и ясно – алкохол, джаз, но и много престъпност Днес любовта към джаза и алкохола остава.
Не всички хора имат навика да ходят на бар и да седят на бар, но тези, които ходят, имат навика да държат барманите близо до сърцето си, защото са истински приятели.