Трапезата на Бъдни вечер
Трапезата на Бъдни вечер
За Бъдни вечер, нощта срещу Рождество Христово, от цялата страна и от чужбина, всички християни се прибират в дома си, при корените, при родата си, при огнището, където е най-светло, най-топло, най-милно и драго. Където гозбите са най- вкусни, а спомените – най-сладки.
Това са последните постни часове, след прекарани 40 дневни Рождественски пости, за онези които са постили. Мъдреците казват, че не е толкова важно какво слагаш в уста, а какво излиза от нея. Сиреч, поне през това време, ние хората би следвало да бъдем по-смирени, по-добри, по-великодушни.
Бъдни вечерната трапеза се слага рано. Затова добрата домакиня от предните дни си е намислила с какво ще я нареди. Набавила си е необходимите продукти, дори е направила заготовките за някои от вкуснотийките . Поне при мене това е полезна практика.
Всичкото ядене и пиене се сервира едновременно на трапезата и въобще не е препоръчително да се става по време на вечеря.
Централно място е отредено за
Богородичната содена питка
- 3 ч.ч брашно
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. хлябна сода
- 1 ч.л. сол
- 1 ½ ч.ч. газирана вода
- 1 пакетче суха мая
- 1 с.л. оцетядки по желание. /Аз слягам в тестото по една шепа сурови семена от тиква и слънчоглед, а отгоре посипвам сусам/. 1 монета, обвита с фолио.
Начин на приготвяне:
Пресявам си брашното 2-3 пъти и в него слагам содата, маята и солта. Разбърквам го хубаво и си правя кладенче в средата. Сипвам оцета, олиото и водата и започвам да бъркам докато тестото се отдели от съда. Изваждам го на плота и продължавам да меся, ако е нужно прибавям по малко брашно и накрая ядките. Замесвам меко тесто и го оставям на топло да си почине 40-50 минути. Преди да го разстеля в тавата, мушкам някъде монетата. Който иска и може прави украшение на ритуалния хляб като замесва тесто само от вода, брашно и сол. С две вилици, с обратни зъбци, правя в средата кръст, а също така оформям и краищата.В загрята на 180 градуса фурна пека 25-30 минути. Като се извади от фурната, напръсквам кората с вода и покривам питката с чиста кърпа + върху нея и хавлия и след 30-10 минути е готова за консумация. Цялото времетраене е малко над 60 минути.
Салатите
Тази година ще имаме само една прясна салата – витаминозна бомба.
Витамина
Необходими продукти:
1 глава по-големичка червено цвекло
3-4 моркова
1 лимон
1 по-киселичка ябълка
½ връзка магданоз
зехтин, сол, 4-5 сурови орехови ядки
Приготовление:
Обелвам цвеклото и го настъргвам на едро ренде. Същото правя с морковите и ябълката. Половината лимон нарязвам на ситни парченца. Останалата изцеждам върху зеленчука. Има два варианта: единият – всичките зеленчуци да се смесят и да се овкусят заедно. Другият, който предпочитам, е най-отдолу на чинията да сложа цвеклото, върху него -морковите, следва – ябълката, магданоза и най-отгоре – орехите. Така е по-красиво, но въпрос на вкус.
Другите ми салати са туршии – парени пиперки, кисел патладжан и царска туршия, сладко-кисели пукани рибки и традиционните мариновани гъби.
Печен лук
1 кг. по-ситен лук слагам в тавичка и „хвърлям“ във фурната на 180 градуса. Готов е, когато като го пипнеш е омекнал. След като поизстине се обелват люспите. Подправя се със сол на вкус, зехтин и лимонов сок. Много е вкусен и плезен.
Предястия
Разядки:
Чеснова майонеза
Необходими продукти:
6-7 глави чесън
100 гр. зехтин
1 филийка изцеден мокър бял хляб
сол на вкус
Приготовление:
За да се обели по-лесно чесънът, слагам главите в един буркан и 10-20 пъти го разклащам интензивно. После люспите сами падат. Имам пресичка за чесън, с която използвам за бързо и лесно смачкване на скилидките. Може това да стане и с изпитаното дървено хаванче – скилидки, сол и чукане докато „му се счупят кокалите“. Щом чесънът стане на каша, започвате да го бъркате като малко по малко му се капва зехтинът. След това се слага и филийката и се бърка, докато сместа стане гладка. За предпочитане се маже върху препечени филийки. Много е здравословно, особено по грипно-вирусно време. Препоръчително е да се приема с домашно червено вино.
Брускети с пастет от орехи и чесън
. франзела, която купувам няколко дни напред, за да се скорави възможно повече.
- 1/2 ч.ч. сварен зрял фасул
- 1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
- 30 мл олио
- 2 с.л. отвара от варенето на фасула
- 2 с.л. зелев сок
- 2 с.л. сок от ошав
- сол
Начин на приготвяне:
Франзелата режа на елипси и ги препичам или на котлона, или във фурната. После върху тях натърквам хубаво скилидка обелен чесън.
Свареният фасул се смачква и се претрива през цедка, за да се отстранят люспите. Прибавят се почистения чесън, счукан със сол на вкус и ореховите ядки. Сместа се разбърква добре. Постепенно се налива олиото, като се бърка непрекъснато. След това се добавят фасулената отвара, зелевия сок и сока от ошава. Получения пастет се бъжва с пасатора. Слага се обилно върху броскетите. По желание могат да се украсат с кисели краставички или моркови от туршия.
Постни сърми с гъби
- 1 кисела зелка
- 10-15 броя лозов лист
- 100 мл олио
- 200 г ориз
- 1 глава лук
- 100 г гъби
- 100 г орехи
- кимион
- черен пипер
- чубрица
- зелев сок
- сол
Начин на приготвяне
Задушават се в олиото и малко водичка ситно нарязаният лук, гъби и подправките. Слага се оризът малко да понабъбне и накрая нарязаните на ситно орехи. Взимат се листа от зелето и се оформят сарми, които се нареждат в тенджера- ред -зелеви, ред – лозови. Заливат се сармите с равни количества вода и зелев сок, притискат се отгоре с чиния и се варят на умерен огън.
Зрял боб
Необходими продукти:
500 гр. бял боб
1 гл. лук
3-4 с.л. олио
2 домата
2 червени или зелени чушки
2 моркова
сол, червен пипер, гьозум и магданоз
Приготвяне:
От предната вечер, бобът се залива с хладка вода в тенджерата, в която ще се готви и се оставя да набъбне. Излива се първата вода и се налива нова. Слага се на котлона и се вари 15 – 20 минути, докато заври. Излива се тази вода и се налива топла. Още веднъж се вари до завиране и пак се излива водата и се залива с нова, гореща. Когато зрънцата поомекнат се слагат нарязани лукът и морковите, чушките, доматите, олио. Вари се до готовност. Тогава се добавят нарязани магданозът и гьозумът. Който обича слага и накълцан кервиз. Сервира се горещ. Много му отиват домашните туршии. Може също така настъргана ряпа и моркови, овкусени с оцет, сол и олио или кисело зеле, накълцано на ситно , поръсено с червен пипер и олио.
Ошав
Необходими продукти:
500 гр. сушени плодове – сливи, круши, ябълки, кайсии и др.
100 гр. мед или захар
2-3 листенца индрише или 1-2 пръчици канела
Приготвяне:
Плодовете се измиват добре и се накисват със студена вода за около 12 ч. Плодовете се изваждат. Течността, в която са киснали се прецежда и отново се заливат плодовете. Варят се до омекване. Тогава се прибавя медът или захарта и се оставя до пълно изстиване.
Тиквеник
Необходими продукти:
500 гр. точени кори
150 гр. млени на едро или начукани орехи
2 ч.л. канела
1 кг. тиква „Цигулка – почистена и настъргана на едро ренде
½ ч.ч. олио
¾ ч. ч. захар или кафява захар (ако обичате сладко може и повече)
пудра захар за поръсване.
Приготвяне:
Смесвам захарта с канелата. Вземам кора и я намазвам с част от олио. Върху нея поставям втора кора. Върху нея разпределям част от плънката- настърганата тиква, овкусена с канела, захар и орехи. Навивам на руло от тясната страна на кората. Поставям в тавичката за печене, намазана предварително с мазнина. Процедирам по същия начин с всички останали кори. Когато корите са изчерпани и положени в тавата, намазвам ги с олио и нарязвам на парчета. Пека в предварително загрята фурна на 160 градуса. Пека около 55 минути. След като изстине го поръсвам с пудра захар.
Разрешено е умерено пиене на червено вино.
Благи манджи!
Росица Ранчева