Поклон, Светлин Стоев! Светъл път към звездите!

Днес пое към звездите уникалният художник на Стара Загора СВЕТЛИН СТОЕВ.

Новината научихме от съобщение на брат му Илко Стоев във Фейсбук. Под поста му продължават да коментират хора, разтърсени от ранната загуба на този толкова талантлив човек.

„Колеги, рано днес ни е напуснал Светлин Стоев, мир на праха му! Опелото ще започне утре, понеделник 8 юли  в 10:00 в православен храм „Света Троица“ за тези които искат да си вземат последно сбогом. Със сигурност ще се усети липсата му в изложбите ни, но каквото и да кажа трудно ще опиша пътя му, личността му или пък творчеството му. Искрени съболезнования на семейството от името на групата ни!“ – написа Милен Алагенски, председател на Съюз на българските художници – секция Стара Загора.

Ние, от екипа на Долап.бг също скърбим с хилядите хора за този рано заминал си ОГРОМЕН талант – толкова самобитен, така български, с такава мощ и мъжка сила в картините си! Бохем, нестандартен, извън пределите на допустимото, волен дух!

Светлин Стоев е роден на 10 юли 1966 в Стара Загора. Завършил института за учители по Изобразително Изкуство в Дупница през 1989. През 1989 започва работа като учител по изобразително изкуство. От 1991 е творец на свободна практика.

Работи в областта на живописта и малката пластика. Членува в Съюза на българските художници, секция Живопис.

В профила му на страницата на Съюза на българските художници самият той споделя

„Моето изкуство е посветено на изконната стара порода каракачанско куче, твърдия му борбен характер в сблъсъка с хищник – мечка и вълк, вплетено в овчарския бит и традиции, а народната селекция създава творение с непретенциозен характер, олицетворение на стоицизма, храбростта и естетиката на каракачанското куче.
Друго измерение в моето творчество е сюрреалното третиране на времето, съновидението, космическото и женско присъствие. Жената като въплъщение на майчинството, непознаваемата красота и самодивската естетика.
В картините си изобразявам и морето – морската шир и непознаваемост; стихията на нощното море, идваща от дълбините му.
Друга моя страст е преоткриване на триизмерното пространство, третирано в изразните средства на малката пластика, изобразявайки кучето, бика, женския образ и др. чрез съчетание на различни изразни материали като камък, метал, рог и дърво.
Далеч от комерсиалното, популярно обществено прието схващане за белетристично и скучно разтълкуване на ежедневието.