In memoriam

Една ярка звезда завинаги напусна сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора

Сутринта на 28 юни 2024г. , след кратко боледуване на 51 г. почина Георги Райчев – актьор в Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора от 12 октомври 2001г.

През 1998г. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър при проф. Пламен Марков .

Десетки са ролите му на сцената на Старозагорския театър. Стотици са изиграните представления. Последното му участие за 2024г. е в „Любовта като стока“ от Бертол Брехт по „Добрият човек от Сечуан“. През 2023г. е Полицай във „Френският квартал“ от Тенеси Уйлямс. През 2022 г. е Егей в „Сън в лятна нощ“ от Уйлям Шекспир. През 2020 г. е Учителят по рисуване в „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков…И така до 2001г. -ярък, витален, изобретателен, талантлив, обичан от колегите си и публиката.

С огромно прискърбие ви съобщаваме, че днес ни напусна един скъп колега, приятел, душата на всяко турне, изключителен артист от трупата на Драматичен театър”Гео Милев”, оставил трайна следа с многобройните си роли-ярки и неповторими, запомнящи се в историята на театъра- Георги Райчев.

Помня как преди години поканих майка ми да гледа “Сватбата на дребния буржоа” в нашия театър и чаках с нетърпение да ми говори колко е впечатлена от мен,- – споделяше Жоро пред всички ни. – А тя не спря да ми хвали тоя мой колега, къдравия, колко добре играл, как го харесала, колко се забавлявала…“

Жоре, няма да забравим твоите вицове, закачки, суматоха, които носеше неизменно със себе си. Няма да забравим актьорлъка, който лъхаше от всяка твоя фибра, детската наивност и добрина… Той неизменно носеше комедията в себе си, но беше и много добър в силни драматични роли!

Неговата ярка звезда вече заблестя на небосклона!

Трупата на театъра поднася искрените си съболезнования към семейството му!

Светъл път, приятелю!

Аплодисменти за Жоро“- написаха в тъжното съобщение театралите.

Поклонението ще се състои на 1 юли /понеделник/, от 10.00 часа, в погребална агенция Куневи – ул. „Отец Паисий“ 87

Редколегията на Долап.бг изказва своите съболезнования на семейството на Георги Райчев и на колегите му от театъра за безвременната му кончина. Той остави трайна диря в театралната история на Стара Загора.

Бог да прости!