Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам: 2024 г. има два най-дълги дни

През последния уикенд на юни полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер

Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини настъпва малко преди полунощ на 20 юни. Затова и продължителността на двата съседни дни – 20 и 21 юни, ще бъде практически еднаква – с разлика по-малка от секунда.

Това коментира пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Тази година Земята ще посрещне най-ранното лятно слънцестоене от 1796 г. насам, когато то е настъпило в 20:45 ч. местно време на 20 юни.

В деня на лятното слънцестоене се наблюдава уникално астрономическо явление, когато слънцето сякаш „замръзва“ в зенита си и не променя позицията си през целия ден. Това се дължи на факта, че височината на слънцето над хоризонта остава почти непроменена, което дава името на това явление. През този период наклонът на оста на въртене на Земята достига 23,4 градуса, а Слънцето заема най-високата точка в годишната си траектория. След слънцестоенето слънцето започва постепенно да се движи надолу по еклиптиката, което води до намаляване на продължителността на деня и увеличаване на нощта в Северното полукълбо. В южното полукълбо се случва обратното. Лятното слънцестоене през 2024 г. обещава да бъде специално благодарение на комбинацията си с пълно слънчево затъмнение. Очаква се това рядко съвпадение да повиши жизнеността и енергията, отваряйки нови възможности за личен растеж, креативност и постижения.

Магическото значение на слънцестоенето

Лятното слънцестоене отдавна се свързва с магията и възможността за сбъдване на желания. Вярвало се е, че в този специален ден можете да се обърнете към Слънцето за помощ и дори да повлияете на съдбата си. По традиция хората стават рано, за да наблюдават изгрева и да получат благословията на първите слънчеви лъчи, което подобрява здравето. Водните процедури също играят важна роля: сутрешната роса, според легендата ще донесе късмет, красота и младост, а плуването по време на слънцестоенето обещава сила и дълголетие. В деня на слънцестоенето се събират цветя и билки, от които се правят венци за украсяване на дома. Организират се празнични огньове и хороводи. Прескачането на огъня от млади двойки е гадателски ритуал: ако двойката не раздели ръцете си, когато скача над огъня, това предвещаваше брак.

Какво трябва да се прави на лятното слънцестоене

Препоръчително е да носите ярки тоалети в жълти, червени, оранжеви или златисти нюанси. Тези цветове символизират енергия, страст и радост. Също така трябва да се носят различни аксесоари. Препоръчително е да започнете деня със специални сутрешни ритуали. Измиването на лицето със сутрешна роса е не само освежаващо, но се смята и за символ на пречистване и обновяване. Този ден е идеален за прекарване на време сред природата. Обичайно е да се занимавате с творчески дейности, било то рисуване, пеене или танци. Можете също така да си направите пикник или просто да се разходите в парка. В този ден е особено благоприятно да визуализирате мечтите си. Можете да направите карта на желанията или списък с цели. Освен това можете да извършвате пречистващи ритуали като медитация или йога. Какво не се прави по време на лятното слънцестоене В деня на лятното слънцестоене е важно да избягвате унинието и чувството за самота. Това е време, когато трябва да се стремите да общувате, да споделяте радост с близки и приятели. Това е време за освобождаване на негативните емоции и оплаквания. Агресията, гневът или раздразнението само ще отблъснат от вас положителните вибрации на този ден.