Веществена изложба в РИМ напомня за реалното и вълшебно детството

В навечерието на 1 юни – Международният ден на детето в малката изложбена зала на Регионален исторически музей (РИМ) – Стара Загора беше открита изложбата „Детство мое, реално и вълшебно“.

Детство мое, реално и вълшебно, детство мое, така си ми потребно…“. С тези стихове от любимата детска песен израстват няколко поколения български деца. А споменът за волното и безгрижно време, изпълнено с игри и закачки, пази всеки от нас. Този спомен е пресъздаден и в експозицията. Наред с парцалените кукли от първата половина на ХХ в. и различните видове конструктори, посетителите ще си припомнят различни дървени играчки, кукли, стъклени топчета, ролкови кънки, детски ски, книжки с приказки, образци на серийни игри и играчки от втората половина на ХХ в. Допълнение към тях са приказните цветни илюстрации на художника Вадим Лазаркевич към различни детски издания, корици на детски списания от миналия век.

Постерите показват фотографии на деца от епохите на играчките, които са представени в изложбата. Информационно табло връща към позабравените детски игри Кралю-Порталю, Прескочи кобила, Гори, гори кърпа, Дай, бабо, огънче, както и забавните броилки, които са се ползвали, за да се излъчи лидер или първия в колективните игри.

Изложбата „Детство мое, реално и вълшебно“ е не само за деца, а и за възрастни. Тя е чудесна възможност родителите, връщайки се към милите спомени, да разкажат на своите наследници за техния отминал детски свят.

Изложбата може да бъде разгледана до септември 2024 г. Тя е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект „Нов музеен реквизит за модернизиране на постоянната експозиция и малката изложбена зала на РИМ-Стара Загора“.