Гоблени украсиха фоайетата на Старозагорската опера

Над 100 гоблена – различни размери и сюжети, украсиха двете фоайета на Старозагорската опера. По покана на Лайнс клуб Стара Загора – Августа, част от своето обемно творчество представя майсторката на гоблени Росица Бакалова.

Ненапразно изложбата е наречена „Да съхраним българските традиции“. Всяко пано е посветено на България – владетелите, българските царе и светци, природата, красотата на българката, много икони, репродукции на големи майстори на живописта.

До входа на първия етаж ни посреща колекцията от 25 портрета на български владетели. В продължение на 2 години Бакалова ги е работила в чест на новото хилядолетие като поздрав и духовно послание към всички българи. За ушиването им е използвала 14 км. конци, а с ръцете си е направила 840 000 бода. Тук е и голямото платно „Ръченица“ на Мърквичка, все едно излязла из под четката му.

От 1996 г. съм започнала да пресъздавам България в гоблени, сподели за Долап.бг г-жа Бакалова. – Направиха ми компютърна програма, като аз обясних какво точно да съдържа тя. – Програмата показва колко метра конци са включени от всеки цвят и схемата, по която ще се работи. Но за да стане всичко по снимката, от която гледам, първо трябва да преценя с колко цвята най-добре ще мога да я прерисувам на компютъра и да бъде максимално близко до първоизточника. Тогава или слагам повече цветове или отстранявам някои така че максимално да се доближа до оригинала“.

Интересът на г-жа Бакалова към това ръкоделие идва от първия изработен от нея гоблен „Зимата с мостчето“ на Вилер. „С триста зора го направих и си казах, „какво толкова му е важното на това мостче, че са го увековечили на гоблен – спомня си тя. – Тогава ми дойде идеята да увековеча в гоблени нашите герои, природата, светците , всичко българско и родно“.

Дизайнерката е родена във великотърновското село Русаля. Малцина знаят, че е внучка на комита от Дряновската епопея. Завършила е полувисше образование за медицински кадри и висше – педагогика. 10 години е работила като медицинска сестра в „Пирогов“. Сега е преподавател в медицински колеж в София, където живее.

Много се вълнувам, защото за първи път представям тази изложба в Стара Загора- каза Росица Бакалова по време на официалното откриване на експозицията. – Идеята ми да създавам гоблени тръгна много емоционално. В България има толкова красиви места и аз исках да ги покажа на всички. Започнах да рисувам схемите, по които да се бродира на специална компютърна програма. Първо направих знаците на българската азбука, след това реших да пресъздавам нашата история, култура, бит и природа. Направила съм над 200 схеми за гоблени“ – разказа Росица Бакалова, която е създала Арт къща „Български гоблен“.

Колекцията от гоблени са представяни на изложби в страната, на събора в „Рожен 2000”, в посолствата в Лондон, Букурещ, Будапеща, във Волгоград, Запорожието – Украйна, на Международния панаир на изкуствата в Пловдив, в Министерството на Културата в Народното събрание и др.

Освен участниците в Лайнс клуб – Стара Загора – Августа и много граждани, на събитието присъстваха още областният управител Ива Радева и зам.кметовете на Общината Милена Желева и Радостин Танев. Те получиха дар от Бакалова  гоблен с герба на града.

Вълнуваме се да съхраним този символ на града, изтъкан с майсторство и любов“, сподели Милена Желева. -Той ще ни напомня за богатата ни история, за величието на българския дух и за красотата на традициите, които ни обединяват.“

Нашият клуб винаги е откликвал на всичко, което е свързано с българщината и българския дух. Така тази година създадохме каузата „Да съхраним българските традиции“. Изложбата ще остане до 20 юни 2024г.“- каза Недялко Гидиков, президент Лайънс Клуб Стара Загора – Августа. 

Росица РАНЧЕВА