Със спектакъла „Аз съм Сириус“ почетоха 80 рожден ден на поетесата Ваня Петкова

На 28 май 2024г. в къща музей „Гео Милев“ – Стара Загора  Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Алмах – дъщеря и един от внуците на голямата българска поетеса Ваня Петкова отбелязаха 80 – годишнината от рождението й със спектакъла „Аз съм Сириус“.
„Аз съм Сириус“ е заглавието на юбилейния антологичен сборник с творби на Ваня Петкова и илюстриран с нейни собствени рисунки.
Изненадата на вечерта бе мултимедиен филм за Ваня Петкова създаден от внука й Джоузеф. Той е и режисьор на цялото събитие.
Оля Ал-Ахмед рецитира с много чувство стихове на своята майка.
Тя ни разказа как се е родило заглавието на сборника и на самия музикално-поетичен спектакъл.
Оля разказа, че приживе майка й често се е чувствала не на място в този свят, затова смята, че е дошла от Сириус и пак там ще отиде.
Разбрахме също така, че този спектакъл ще обиколи още много места из България, за да могат да докоснат повече хора до таланта и удивителната личност на Ваня Петкова.
На 10 юли – на рождения ден на поетесата, сме поканени своеобразно всички в дома й – в къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, област Пловдив.
Благодарим за този интересен спектакъл на Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад, и им пожелаваме да успеят да съхранят паметта на изключителната Ваня Петкова.
Валя  Сотирова
главен уредник на Къща-музей „Гео Милев“