Мира Нико представя роман за съвременна Япония на 16 май в Стара Загора

На 16 май 2024г. от 18:30 ч. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ писателката Мира Нико ще представи романа си за съвременна Япония – „Отвъд честта и чувствата“. За творчеството на авторката ще говори литературоведът  Иван Гранитски.
По думите на издателите от издателство „Захари Стоянов“ книгата разказва за едно обещание и неговата сила като избор в линията между живота и смъртта. „Фамилия Цубура е съдбовно обвързана с това обещание, от което зависи честта на цялото семейство, защото в японските разбирания – честта е по-важно от самия живот, а чувствата са дълбоко прикривани“, посочват издателите. Допълват, че историята се разиграва около съдбата на забележителна катана, мечът Масамуне от Киото, вековно притежание на фамилия Нишида.

Сюжетът представя семейна сага, обещание между приятели, явни и скрити човешки взаимоотношения, развиващи се на фона на една динамична съвременна Япония. Историята е за четири приятелства, един завет, обещание за връщане на легендарния меч Масамуне на фамилия Нишида, вътрешни и външни конфликти, въпросът за честта, любовта, приятелството, вътрешните противоречия, сънувано и ясно, явно и скрито, свободният избор и силата на волята.

Мира Нико е артистичен псевдоним на Драгомира Никова. Тя е родена в Стара Загора, в семейството на художника Михаил Косев. Учи най-напред в Шесто основно училище „Св. Никола“. Средно образование завършва в Априловската гимназия в Габрово. Завършила е магистърска степен по „Философия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2005 до 2012 г. води рубрика в списанието „Българите в Австрия“. Писала е още за списание А Vier, Badener Zeitung, Wien Heute и др.

Автор е на романи, философски трактати, есета, театрална пиеса, пътеписи, либрета за музикални произведения и др. Нейни са романите „Нощното слънце на Толтеките“, „Ерата на шестото слънце“.

Източник БТА