In memoriam

С голяма болка и скръб съобщаваме, че в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, след кратко боледуване на 11 май 2024г. , на 91 години почина Кънчо Матев- един от символите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ . Той беше аристократ по дух, отдаден на знанието и на любимото си училище, на което беше първият директор, Почетен гражданин на Стара Загора. С неговата кончина родният му град губи една от знаковите си личности, а любимата му гимназия – светъл пример за подражание.

Поклонението ще бъде на 14 май 2024г.(вторник) от 10.30 до 12:30 ч. във фоайето на операта. Погребението е от13:00 ч. на Централния гробищен парк.

Редколегията на Долап.бг изказва  искрени съболезнования на близките и приятелите на Кънчо Матев за безмерната загуба.

Предлагаме ви интервю на Долап.бг, направено с Кънчо Матев  на 02.02. 2023г. послучай неговата 90 годишнина.

В деня на своята 90-годишнина Кънчо Матев, емблемата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“пред Долап.бг:“Девизът ми в живота винаги е бил учениците да израснат като личности“

Първият и дългогодишен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ в Стара Загора днес навършва 90 години.

Кънчо Матев е роден на 2 февруари 1933 г. в Стара Загора. Завършил e средно образование в Първа гимназия „Иван Вазов“, а след това – руска филология. Учителства една година в Момчилград, пет години е инспектор в отдел „Просвета“ на Окръжен народен съвет в Стара Загора. Създава и 27 години ръководи успешно ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Приносът му за развитието на чуждоезиковото обучение в Стара Загора датира още от далечната 1962 година, когато пише предложение до Министерството на народната просвета за създаването на учебно заведение със засилено изучаване на английски, френски, немски и руски език.

На 6 септември 1966 г. със заповед на тогавашния просветен министър Ганчо Ганев се открива Гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. Приети са 100 ученици, разпределени в четири паралелки. За първи директор на новосъздадената гимназия е назначен Кънчо Матев. Той остава на този пост до пенсионирането си през 1993 г. Постепенно училището се утвърждава като най-голямото и най- авторитетното учебно заведение в Стара Загора и региона. Заслугата затова е и на дългогодишния директор, който успява да създаде творческа атмосфера в учебния процес. За приноса му за развитие на образованието е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“. През 2016 г. бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Господин Матев, как се чувствате навръх своята 90-годишнина?

Повече от добре! Амбициран съм да доживея в добро здраве до 100-годишния си юбилей. Нямам причини да не вярвам в това.

На какво, според Вас се дължи дълголетието Ви?

Живял съм и съм работил все с млади хора, които са ми вдъхвали много живот и радост, отколкото други професии. От друга страна, между нас казано, не е много хубаво да се преселиш в старостта, защото живееш само със спомени. Мога да пожелая на враговете си да стигнат и да надминат възрастта ми, защото тежат годините вече. Но това между нас да си остане.

Трябва да споделя, че тази доста голяма възраст ми дава и нещо много хубаво. Видял съм много и невероятни неща, откривал съм света за разлика от по-млади хора, които са си отишли от този свят и не са имали възможност да го опознаят. Аз и моите набори, дето сме родени преди 9 септември 1944 г. сме видели капитализъм, социализъм и демокрация. Това малко ли е? Освен това колко хора могат да се похвалят, че живеят в два века и две хилядолетия? Аз живея през второто хилядолетие. Живял съм активно с няколко поколения, а това е изключително богатство. Така че честно си признавам, аз съм щастлив човек!

27 години от живота си посвещавате на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Какво е било най-важно пред Вас? Какво искате да предадете на колегите си, които успешно продължават започнатия от Вас път?

Знаете ли какви са били подходът и стилът ми в тази гимназия? Да се работи честно и всеотдайно. Да се помага на учениците да израснат като личности. Това ми е бил девизът в този живот. Да се гледа на учениците не като на сбирщина, а като на бъдещи инженери, лекари, артисти, художници, журналисти…

Моите отношения и към учителите и към учениците винаги са били приятелски. През годините това съм им внушавал и мисля, че точно тази приятелска атмосфера и взаимно зачитане и уважение е онова, което отличава нашето училище от останалите.

Гимназията е много по-млада от мене. Да се надяваме, че ще пребъде и през вековете .

За мене най-голямата радост е, като минавам с тролея край училището да чуя :„Спирка ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Душата ми се изпълва и с гордост и с удовлетворение.

Господин Матев, през 2016 г. получихте най-високото отличие „Почетен гражданин на Стара Загора“. Какво означава това за Вас?

Разбира се, че е много приятно да се зачете трудът ти. Този жест също много задължава. Но искам да кажа, че има по-високо звание от „Почетен гражданин“. Това е да си старозагорец!

Това трябва да се осъзнае от малки и големи! Трябва да обичаме и да пазим нашия прекрасен, зелен, красив и мъдър град, населен с красиви, умни и трудолюбиви хора.

За Редколегията на Долап.бг е чест да Ви пожелае да изпълните амбицията си и да ни поканете на Вашите 100 години. Колко са те? Само след още 10. Желаем Ви живот и здраве! Да не Ви напуска Вашият пословичен оптимизъм и чувство за хумор.

Пожелайте ми само здраве. Със живота ще се оправя по някакъв начин !

Росица Ранчева