Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г.

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема „Библиотеките-по-нужни от всякога“. Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация „Глобални библиотеки – България“. В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат връчени годишните библиотечни награди за 2023 г., а домакин на събитието ще е Столичната библиотека. Подробности разказа Спаска Тарандова изп-директор на Фондация „Глобални библиотеки-България“ и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация.

„Националната библиотечна седмица“ е застъпническа кампания, на която всички видове библиотеки в страната координирани от ББИА провеждат от 18 години насам. Идеята е в рамките на тази седмица библиотеките да се срещнат с представители на местната власт по места. Да се организират срещи и на национално ниво в съответните комисии в НС, които са свързани с култура, образование и иновации, да се организират срещи в Министерство на културата и да се поставят текущите проблеми на библиотеките, като се търси съдействие и промяна в политиките на национално и местно ниво“, каза тя.

Акцентът на тазгодишното издание ще бъде комплетността, която библиотеките имат в своята дейност. Това е не само и единствено традиционната роля да осигурява достъп до информация и четене за всеки, а да се обърне внимание на ролята, която библиотеките имат по отношение на неформалното образование, на ученето през целия живот. Това са умения като медийна и информационна грамотност, базови цифрови умения на по-възрастните хора, както и достъп до отворена наука (достъп до всички научни разработки, финансирани с публични средства). Предстои да бъде утвърдена и авторско-правна реформа, която да даде достъп до дигитализирано съдържание.

„Един от проблемите, които стоят пред нашите библиотеки вече няколко години е, че не се постига разбирателство с издателите по отношение на достъпа на електронни книги в обществените библиотеки за гражданите. Надявам се, че когато това стане задължително в рамките на ЕС и нашите издатели макар да имат възражения, ако ние искаме да пазим интереса на читателите и да отговаряме на промените в читателските им навици, то трябва да се постараем поне определени заглавия, които са по-търсени, по-важни, по-полезни да бъдат достъпни в цифров вариант. Това ще стане със съответните споразумения и осигуряване на платформа, която защитава интересите разбира се и на двете страни“, отбеляза Тарандова. И добави:

„Само и единствено в тази неутрална територия, каквато е библиотеката може хора с противоположни мнения да дискутират, а не да се ползват медии, или изобщо да се върви към тотално противопоставяне. Затова библиотеките гарантират демокрацията, диалога и те са съвременната обществена „Агора“.  

По думите й в събитието се включват 27-те регионални библиотеки в страната, около 30 университетски и поне стотина училищни,както и много читалищни. Събитието ще бъде съпроводено с редица изложби, различни инициативи, запознаване с информационните ресурси, а на 17 май ще бъде закриването, което ще се състои в Американския център на Столичната библиотека. В рамките на кампанията ще се проведе инициативата „Посланик на библиотеките“, с която се отличават представители на културния сектор, общественици и политици, които са ангажирани каузите на библиотеките. Поканени са представители на различни министерства, като гост на закриването ще бъде министър-председателят на България. За първа година ще бъде проведено и Национално състезание по публична реч за ученици на тема „Какво очаквам от Европейския парламент“.  

Източник – Българско национално радио

https://bnr.bg/sofia/post/101984144/18-to-izdanie-na-nacionalnata-bibliotechna-sedmica