Национална универсиада 2024 Стара Загора беше открита с официална церемония в зала „П. Р. Славейков“

Национална универсиада 2024 Стара Загора беше открита с официална церемония в зала „П. Р. Славейков“ в сградата на Община Стара Загора. Тя се провежда за четвърта година в града на липите, под домакинството на Тракийски университет и с любезното съдействие на Общината.

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора приветства организаторите в лицето на АУС „Академик“ и пожела на състезателите спортсменски дух и късмет: „Това е едно от най-знаковите мероприятия, с което превръщаме Стара Загора за поредна година в студентска спортна столица. Радвам се, че предоставяме възможността на студенти от цяла България да спортуват, да се състезават и смятам, че спортът трябва да бъде мисия за всеки университет. Желая на всички 1600 студенти от 25 университета да се чувстват в Стара Загора като у дома си, да дадат всичко от себе си, а най-добрите да грабнат призовите места.“

„Скъпи студенти, много се радвам да ви приветствам в нашия прекрасен и спортен град. Надявам се престоят тук да ви остави много топли чувства и спомени. Пожелавам на участниците оспорвани битки и нека най-добрите да победят!“ – приветства и заместник-кметът по образование и младежки дейности на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

От името на всички студенти-спортисти клетва произнесе Веселин Иванов, многократен европейски и световен шампион в бойни спортове,  студент на Педагогически факултет на Тракийски университет, а от името на съдиите и длъжностните лица клетва произнесе доц. Донка Терзиева – водещ специалността „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт“ към Педагогически факултет на Тракийски университет.

Председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Петър Зографов връчи почетни знаци на ректора проф. Добри Ярков и на заместник-кмета Надежда Чакърова. По традиция доц. Зографов предаде флага на Националната универсиада на университета – домакин и обяви игрите за открити. : „Радвам се, че нещата в спорта стават вече такива, за каквито сме мечтали с истинските хора, от които спорта има нужда. Обявявам Национална универсиада 2024 Стара Загора за открита!“

Церемонията беше уважена от народни представители, областния управител на Стара Загора Ива Радева, проф. Лиляна Вълчева – председател на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, представители на ректорското и общинското ръководство, ръководството на АУС „Академик“, спортисти и университетски преподаватели.

Национална универсиада 2024 Стара Загора тази година събира близо 1600 студенти от 25 университета, които мерят спортни сили в дните от 8-ми до 12-ти май в следните спортове: бадминтон, волейбол, баскетбол, джудо, кик бокс, плуване, спортно катерене, спортно ориентиране, лека атлетика, мажоретни дисциплини, тенис, тенис на маса, крикет, хандбал, футбол. Основен организатор е Асоциация за университетски спорт „Академик” – многоспортова федерация в България, администрираща и организираща междууниверситетските шампионати. От 2012 г. насам, след възстановяването на спортната ѝ лицензия, в спортния календар на Асоциация за университетски спорт „Академик” се състезават ежегодно над 4 900 студенти от 36 висши училища в над 30 национални университетски шампионата.

Приоритет в политиката на Асоциация за университетски спорт „Академик” е да насърчава развитието на спорта във висшите учѝлища, чрез организирането на състезания в по-голям брой спортове, увеличаване на броя на активно занимаващите се със спорт студенти на вътрешно университетско ниво, участие в представителните отбори по спорт и достойното представяне на висшите училища и България на Европейски и Световни университетски шампионати и Универсиади.